Analyser

Draftens stjärnor – del 4

Serien om draftens stjärnor är tillbaka i år igen. NFL Supporter berättar om de vassaste unga talangerna. Den här gången bjuder vi på en del galna historier.

Vi tuffar på med vår serie. Den här gången blir det en hel del omdiskuterade spelare som vi ska kika lite närmare på. Det är produktion kontra potential. Lägstanivå kontra högstanivå. Som vanligt blir det två offensiva spelare och två försvarsspelare.

Det här kan vara den veckan med flest galna historier hittills. Nu kör vi, pang på rödbetan!


Matt Barkley

2010 NCAA Football - Pacific-10 Conference Media Day at the Rose Bowl - July 29, 2010Ålder: 22 år
Skola: USC
Födelseort: Newport Beach, Kalifornien
Position: Quarterback
Längd/Vikt: 188 cm / 103 kilo

Matt Barkley är det charmiga underbarnet med glimten i ögat. Hans historia är nästan för mycket för att vara sann. Barkley växte upp i södra Kalifornien och var en fantastisk spelare redan som ung. Han var aktiv i kyrkan, duktig i skolan, ägnade sig åt volontärarbete och lärde sig att spela smöriga låtar på gitarren. När Barkley var femton år gammal vann han nationella priser. Då det var dags att söka till college 2009 rankade ESPN Barkley som den bästa spelaren i landet det året – oavsett position. Tränare kallade honom en mix mellan Tom Brady och Joe Montana. Inte dåliga lovord.

Barkley valde USC och gjorde ingen besviken när han hade landat där. Tränaren Pete Carroll utnämde honom till starter redan första året, vilket är mycket ovanligt, och i Barkleys första match vann laget med 56-3 mot San Jose State. Så fortsatte det. Matt Barkley var väldigt produktiv, trots att han alltid har kastat en del interceptions, i ett bra lag. 2011 var hans klart bästa år och många blev förvånade när Barkley meddelade att han skulle stanna även för nästa säsong. Tvivlarna höjde rösten allt mer när varken laget eller Matt Barkley lyckades upprepa succén från fjolåret.

I slutet av säsongen skadade Matt Barkley sin axel och han har inte kunnat delta i alla provträningar, ”all star”-veckor eller på NFL Combine. Men det finns många gamla matcher att se på. Personligen tror jag inte att beslutet att stanna i college har haft någon större påverkan på Barkleys draftstatus men det är klart att ett positivt slut på den tiden hade kunnat skicka upp honom enstaka platser. Var han kommer att gå är ett av draftens stora mysterier. Om inte något lag väljer honom topp tio finns det en stor chans att han faller ned till andra rundan.

Spelartyp: Matt Barkley är en staty i passningsfickan. Faktum är att han har legat på minus i rushing yards alla år i college. Han springer inte ifrån någon. Men han är en smart spelare med mycket erfarenhet i komplicerat system. Samtidigt är han en bra och karismatisk ledare. Han har duglig armstyrka, men inte mer, vilket leder till för korta långa kast och interceptions till och från. Han är träffsäker med bollen. Bra på att läsa försvar före snap men kan ta en hel del sämre beslut under press. Hög lägstanivå men jag har frågetecken kring hans tak. Liknar: Andy Dalton, QB, Bengals.


Eric Fisher

Ålder: 22 år
Skola: Central Michigan
Födelseort: Rochester, Michigan
Position: Offensive tackle
Längd/Vikt: 201 cm / 138 kilo

Luke Joeckel var länge den högst rankade offensiva linjespelaren i den här draften. Nu är det jämn skägg mellan honom och de här killen, Eric Fisher. Det beror inte på att Fisher har seglat upp efter ett bra uppehåll. Han har varit grym hela året. Det beror på att media låg efter. Scouterna hade full koll på Eric Fisher. Men om vi jämför med Matt Barkley var inte Fisher högt rankad efter high school. Och medan spelare som Joeckel och Barkley spelade om nationella mästerskap så spelade Eric Fisher och hans Central Michigan i ”Little Caesars Pizza Bowl”.

Eric Fisher har varit öppen med att han vill spela för det lokala laget, Detroit Lions. De väljer på femte plats i draften. Men det kommer nog inte att räcka för den som vill åt Fishers tjänster. Det finns tre riktigt bra offensiva tackles i år och efter det är gapet stort till nästa talang. Många lag i toppen har behov längs den offensiva linjen och Fisher är en mångsidig spelare. Dessutom finns det en relativt stor chans att killen från lilla Central Michigan kan utmana om även det första valet i 2013 års draft.

Spelartyp: Fisher är min favorit av årets tackles. Han är stor som ett hus, väldigt stark i överkroppen och bra med händerna. För en kille på nästan 140 kilo har han löjligt snabba fötter och det känns som att man tittar på en spelare minst 30 kilo lättare. Han är smart och kan justera sin position ”on the fly”. Fisher är snabb ur sin stance vilket gör att han kommer i position långt innan försvararna ens hinner få händerna på honom. Otroligt snabb och explosiv i run block. Flyttar på linebackers utan svårighet. Snabb ur sin stance och till andra nivån. Liknar: Joe Staley, LT, 49ers.


Jarvis Jones

jarvisjones_faceÅlder: 23 år
Skola: Georgia
Födelseort: Richland, Georgia
Position: Outside linebacker
Längd/Vikt: 191 cm / 110 kilo

Jarvis Jones har haft en egendomlig resa mot NFL. På många sätt är det en historia om att överkomma hinder och att inte ge upp. När Jones var femton år så blev hans bror mördad utanför en nattklubb. Den unga Jarvis blev deprimerad och arg. Han struntade i skolan och hamnade ofta i slagsmål. Livet och framtiden såg mörkt ut. Men Jones tog sig till slut samman och använde tragedin som inspiration. Frustrationen fick han utlopp för på fotbollsplanen. Han lämnade high school som en hyllad fotboll- och basketspelare. Det gav honom möjlighet att börja spela för stjärnspäckade USC.

Men Jones stötte på fler motgångar. Efter en tackling mot Oregon 2009 var han tvungen att lämna planen. Några dagar senare träffade han en specialistläkare som berättade att han hade drabbats av en mild form av spinal stenosis. Det betyder att en del av plattorna längs ryggraden, vid ländryggen, hade tryckts ihop. Specialisten sade att Jones kunde fortsätta spela men läkarna vid USC vågade inte ta risken. De rekommenderade honom att lägga ned fotbollen. Efter en tid av tvivel fick Jarvis Jones en möjlighet att spela för Georgia Bulldogs, där läkarna godkände honom.

Det skulle visa sig vara ett lysande beslut från skolans sida. Jones har inte känt av några men från skadan och har dominerat totalt på planen. På två år har han registrerat 44 tacklingar bakom linjen, 28 sacks och nio forcerade fumbles. Ingen annan försvarsspelare i landets bästa division kan matcha den produktionen. Men sedan säsongen tog slut har Jarvis Jones varit under luppen. Han har fått värja tuffa frågor om sin rygg och sprang en dålig sprinttid på sin Pro Day. Det har fått många att ifrågasätta om Jones verkligen hör hemma i den absoluta toppen av draften. Ett klassiskt fall av matchfilm och produktion kontra frågetecken och potential.

Spelartyp: Jarvis Jones är en playmaker. Han täcker mycket yta, har bra instinkter och är bra på det mesta. Han är väldigt bra i pass rush och skapar spel som vänder matcherna. Han rushar med en låg tyngdpunkt och har en bra kombination av styrka och kvickhet. Jones misslyckades på sprinten men de flesta var nog inte förvånade att han inte sprang jättefort. Men det är inget oöverkomligt hinder. Andra framgångsrika linebackers i NFL har sprungit liknande tider. Skadeproblemen oroar. Produktionen mot bra motstånd i SEC talar för sig själv. Liknar: James Harrison, OLB, Bengals.


Dion Jordan

dionjordan_faceÅlder: 23 år
Skola: Oregon
Födelseort: Chandler, Arizona
Position: Defensive end
Längd/Vikt: 198 cm / 112 kilo

Dion Jordan var två meter lång när han gick på high school. Inte oväntat var han svårstoppad på planen. Jordan spelade framförallt receiver och tight end. Han spelade också lite försvar. När han närmade sig slutet av den här perioden och det var dags för college hade han fått erbjudanden från ett helt gäng skolor. Men så hände det otänkbara. Jordan var sjutton år och olycksplatsen var en polares garage.

De unga grabbarna skulle slanga bensin från en bil till en annan. De använde en dammsugare. Men det tog lång tid och de tröttnade. Efter en stund tog man en paus, men lämnade dammsugaren igång. Lite senare kom Jordan tillbaka ensam. Han såg att dammsugaren fortfarande var på och bestämde sig för att stänga av den. Han drog ut sladden ur vägguttaget. Kontakten slog upp en gnista. Dammsugaren exploderade. Dion Jordans kropp stod i lågor. Den unga talangen hamnade på akuten med tredje gradens brännskador. Han låg inlagd i en månad. Men han hade haft tur och skadorna var aldrig livshotande.

Det var en tuff period av ovisshet men Dion Jordan hamnade till slut hos Oregon som wide receiver. Efter ett år som ”rödtröja” och två år på bänken hittade han sin roll som defensive end. På två år stod han för 23.5 tacklingar bakom linjen och var en väldigt flexibel spelare för Chip Kelly och Oregons försvar. Jordan är en hårt arbetande spelare och under sin collegetid har han lagt på sig runt 15 kilo. Men det finns de som vill se honom bli ännu större. Jordan passar bäst som en outside linebacker i ett ”3-4”-system tills han eventuellt blir lite tyngre. Väntas gå bland de fem-sex första valen i draften.

Spelartyp: Dion Jordan är en atlet. Han rör sig fruktansvärt smidigt för att vara två meter lång och väga över 110 kilo. Han har en lång räckvidd och är en bra pass rusher. Samtidigt är Jordan inte ovan vid att backa bak och spela passförsvar. Jordan har en spännande fysik som är ovanlig och kan använda sig av både snabbhet och styrka när han kommer på rush. Saknar kanske den där riktiga explosiviteten på grund av sina långa ben. Liknar: Aldon Smith, OLB, 49ers.


Läs också

Draftens stjärnor – europeisk glans
Draftens stjärnor – del två
Draftens stjärnor – del tre


Vad har DU sett av spelarna vi skriver om? Imponerad?

Nyheter

To Top