Analyser

Draftens stjärnor

Det finns en uppsjö av talangfulla spelare i draften. Men några står ut. De som konsekvent har toppat alla listor och kommer att gå i första rundan. Draftens stjärnor. Spelare som Cam Newton, A.J Green och Patrick Peterson.

Listan nedan är över de spelare som det varit mest ”buzz” omkring. Spelare det snackas om. Urvalet är godtyckligt, och begränsat. Ordningen är slumpvis vald.Patrick Peterson, cornerback, LSU

Patrick Peterson anses av många vara draftens bästa spelare. Och de flesta är överens. Peterson är ett bra, säkert val. Han har varit konsekvent bra tidigare i sin karriär, samtidigt som han hela tiden har utvecklats. På LSU:s Pro Day-träning var samtliga 32 NFL lag representerade och Peterson imponerade.

Han är redan en såpass bra spelare att han kommer att förstärka det lag han hamnar i från första dagen. Han är stor, stark och snabb. Han är även returnspecialist. Peterson är inte bara väldigt bra i markeringsspelet, om han får tag i bollen får motståndarna akta sig för då kan det gå fort.

Peterson hoppade även in och spelade i offensiven för LSU i slutet av sin collegekarriär. Han har provat på att spela både wide receiver och running back.

Galen interception mot Mississippi, Patrick Peterson:
A.J Green, wide receiver, Georgia

A.J Green är självklar i toppen av draften och en av två riktigt lovande receivers i draften. Den andre är Julio Jones. A.J Green är en ”playmaker”. Han är lång och stor och kan gå upp högt. Han har gjort några galna touchdowns där han plockar ned till synes omöjliga bollar. Han är också snabb och den kombinationen gör honom till ett hot i det djupa spelet. A.J Green jämförs ofta med Randy Moss, i Tennesse Titans, som också är en av hans stora förebilder.

2006 blev Green utnämnd till landets bästa spelare av EA Sports. Det var efter hans första år i high school. Sammanlagt hade han tagit emot pass för 5,373 yards. Näst mest i historien. Sports Illustrated inkluderade honom i en artikel där de försökte sig på att förutse vilka som skulle bli framtidens storstjärnor.

Enligt honom själv började han träna för sin framtida karriär redan som barn, då han i lågstadiet lärde sig att jonglera. Under hela sin highschool- och collegekarriär har Green imponerat, och slagit rekord. Kolla hur A.J Green plockar hem en TD med en hand nedan. Det visar lite av vad Green är kapabel till.

Otroligt snygg touchdown, A.J Green:
Nick Fairley, defensive tackle, Auburn

Det är mycket konkurrens på defensive tackle positionen. Därför är det väldigt oklart hur högt Nick Fairley kommer att gå i draften. Troligtvis kommer det gå minst en DT framför honom, Marcell Dareus hetaste kandidaten. Men Fairley är en snackis, han är spännande. Och säkerligen går han i första rundan. Fairley är en mångsidig spelare som kan utnyttjas i olika system. Han är ett kraftpaket som imponerade på sin Pro Day-träning och vid fystesterna. Särskilt med sina kvicka fötter. Det finns väldigt få spelare i Fairelys storlek som är såpass snabba som han är. ”He is a freak”, som Mike Mayock uttryckte det.

Om inte Fairely går riktigt högt, då beror det på hans personlighet, inte hans talang. Fairley har varit bland annat varit känd för att ägna sig åt en del fulspel tidigare. Dessutom har det varit diskussioner kring Fairleys beslutsamhet och huruvida han kommer att anstränga sig så mycket som krävs, när pengarna väl börjar rulla in på kontot. Han har också en tendens att improvisera lite mycket och lämna lagkamraterna i sticket.

Senaste säsongen dominerade Fairely på collegenivå. Men han har inte presterat konsekvent under sin collegetid. Han ses som en oslipad diamant. Med en enorm talang. Andra DT som med största sannolikhet går i första rundan är Robert Quinn och Marcell Dareus bland andra. Den sistnämnde riktigt högt.

Några sekvenser då Fairely visar lite av det han kan:
Cam Newton, quarterback, Auburn

Det finns en spelare det talas mer om än någon annan i draften. Det är Cam Newton. Den långe och atletiske quarterbacken från Auburn. Men allt snack kring Newton har inte varit positivt. Med enorma förväntningar kommer också en skärskådning av alltifrån kaströrelse till moral. Dessutom har han inte helt övertygat på testerna före draften. På NFL Combine gjorde han en skakig insats som fick många att tveka på om Newton hade alla de kvaliteter man letat efter.

Sedan dess har Newton fått nya chanser att visa vad han går för och motbevisat mycket av kritiken han fått. Han har övertygad alla om hur bra hans kastarm är. Han har styrka och han har träffsäkerhet. Han har visat att han klarar alla typer av kast och har imponerat med sin bredd. Och alla är överens om hur vältränad han är, och ett hot när han springer med bollen. Däremot finns det fortfarande tvivel kring hans blick för spelet. Newton har också varit lite upp och ner.

När NFL-lagen letar efter en quarterback så finns det såklart mängder av faktorer som spelar in. Några av de absolut viktigaste är spelarens motivation och moraliska kompass. Prioriteringsordningen förväntas vara Gud, familjen och sen fotboll, enligt amerikanarna. Här har Newton oroat scouterna. Det har till exempel framkommit att Newton fuskat i college. Resonemanget går: Om han inte ens kan motivera sig för att klara utbildningen, kommer han verkligen vara den killen som kommer till träningen först varje dag för att studera spelet?

Men något som imponerar med Cam Newton är att han är en vinnare. Han har lett sina lag till flera stora vinster hittills i sin karriär. Spelarna följer honom. Han är en ledare.

I college har han spelat med Auburn som har använt ett så kallat ”spread-offence”, där det anfallande laget sprider ut sina receivers för att tunna ut motståndarnas försvarslinje, och det är relativt ovanligt att lag i NFL använder. Därför har det varit viktigt för Newton att visa på träning inför NFL-lagen att han klarar de kast som han inte kastat mycket i sin collegekarriär. Alla är inte övertygade att Newton kommer att kunna anpassa sig till NFL. Men Newton kommer att gå högt i draften. Han kan till och med gå som nummer ett. Andra QB som kan gå högt är Blaine Gabbert, Jake Locker och Ryan Mallett. Troligtvis i den ordningen.

Lite highlights från Cam Newton i college. Ibland tror man nästan att det är en RB man ser:

Nyheter

To Top