Nyheter

Divisional: Packers hos 49ers

Green Bay Packers vann enkelt förra veckan och nu reser de till San Francisco för att ta sig an det fruktade och fysiska 49ers. Det ena laget vill ha en duell genom luften. Det andra inte.

En av helgens härligaste fajter. De här lagen möttes i första veckan av årets säsong. Då vann San Francisco 49ers tack vare en väldigt bra match från försvaret. Green Bay kunde i stort sett inte springa bollen överhuvudtaget och efter ett tag slutade man att försöka. Men när en offensiv blir så pass endimensionell så krymper ytorna. Ännu jobbigare blir det när man möter ett lag vars linebackers är rätt vassa även i passförsvar.

Det här är två lag som verkligen skiljer sig åt en hel del. Men båda är bland de bästa på det som de vill göra. San Francisco spelar en tuff fotboll där det i första hand går ut på att springa bollen. Det gör man ur en mängd olika formationer och bakom den bästa offensiva linjen i NFL. Genom att tvinga motståndarna att sälja sig för att stoppa springspelet vill man sedan kasta djupt med Kaepernick.

I Packers handlar allting om Aaron Rodgers och passoffensiven. Springspelet finns mest där i bakgrunden som ett nödvändigt ont. Man har faktiskt verkligen försökt att springa bollen i år, faktum är att Packers har gjort det mer än genomsnittet i NFL, men det har inte gett så mycket. Det här kan ha något att göra med att den offensiva linjen i Packers är för dålig för att man ska kunna passa bollen hela tiden. Därför tvingar man sig själv att springa bollen för att köpa sig tid när Rodgers väl ska kasta.


Green Bay Packers

Green Bay Packers imponerade i den första rundan av slutspelet. Man lyckades hålla Adrian Peterson till strax under 100 yards och det får anses vara rätt bra när det gäller den killen. Men man gynnades så klart av att Vikings var tvungna att spela med Joe Webb som quarterback. Packers kunde enkelt fokusera på springspelet. Nu möter man något av en annan best. San Francisco 49ers är jäkligt bra på marken. Det är en mer komplicerad apparat med flera olika typer av running backs och en springande quarterback som dessutom kan kasta bollen rätt bra. Det kommer att bli en tuff uppgift. Man måste inte stoppa 49ers helt men åtminstone sakta ned dem en aning.

Packers har som sagt fått tillbaka alla sina vapen i passningsspelet och det behövs mot 49ers. Det gäller att ha fler bra hot än vad försvaret kan matcha. Då behövs det en del mot den här gruppen. Jordy Nelson är ännu inte helt återställd från sin skada men väntas ändå spela i helgen. Resten är relativt friska. DuJuan Harris var en ljusglimt förra veckan i springspelet och det skulle kunna avlasta Rodgers något. Jermichael Finley kommer att få chansen mot 49ers linebackers i mitten av planen och det gäller att han fångar bollen ordentligt i helgen. Offensiven kommer med största sannolikhet att behöva bärga den här vinsten. Det är ett måste att den offensiva linjen spelar bättre än vad de har gjort under långa perioder i år. Annars kommer 49ers två Smiths att ge Rodgers en omgång.

Försvaret i Packers måste som sagt lyckas att sakta ned 49ers så att Rodgers får chansen att vinna den här matchen. Och man har faktiskt varit bättre än vad vi har sett de senaste åren. A.J Hawk har varit effektiv när han fyller hålen i springspelet med hjälp av safetien Morgan Burnett. Det är bra att man har Charles Woodson tillbaka. Han läser spelet väldigt bra och Dom Capers älskar att skicka honom på blitz. Det kan vara ett sätt att förvirra och komma åt den unga Colin Kaepernick. Samtidigt som Clay Matthews har en stor roll när det gäller Packers pass rush kommer han att vara tvungen att spela smart mot 49ers. För det första är springspelet med väldigt aktiva offensiva linjemän ett hot och dessutom kan Kaepernick mycket väl sticka iväg själv om han ser en lucka. Och då kan det gå undan.


San Francisco 49ers

Det finns en skepsis mot 49ers därute. Frågan är vad den grundar sig på? San Francisco har gjort två riktigt dåliga matcher i år. Först blev man utklassad mot Giants och sedan samma sak mot Seahawks. Men i den sistnämnda var 49ers i stort sett klara. Man gjorde också en dålig halvlek mot Patriots men annars har svårigheterna funnits där mot mindre bra lag då motivation och fokus knappast har varit på topp. Det är lätt att glömma bort att 49ers redan har vunnit över Patriots, Packers och Bears. Man gör sig själv en otjänst om man underskattar det här laget. Det finns en anledning till att San Francisco hade nio spelare som blev invalda till årets Pro Bowl. Men det finns en okänd faktor och det är quarterbacken Colin Kaepernick. Han har spelat bra hittills men också slarvat en hel del med sin bollhantering bland annat. Hur kommer han att klara av situationer då pressen är som allra värst?

Försvaret driver det här laget. Man gör inte så mycket kreativa saker men man spelar tufft och är noga med detaljerna. Alla spelare tacklar bra och det finns inte särskilt många svagheter. Justin Smith heter en kille som inte alla vet vem det är men som är en av de bästa spelarna i NFL. Han är en av anledningarna till att Aldon Smith har lyckats skrapa ihop 19.5 sacks i år. Han gör att fickan kollapsar från insidan. Quarterbacken får ingen plats och hamnar i gapet på kompisen. Det är ingen slump att efter att Justin Smith skadade sig mot Patriots i vecka femton så hade inte Aldon Smith någon sack vare sig i den matchen eller de två därefter. Det återstår att se hur mycket Justin Smith har att ge efter sin skada.

I offensiven så är det i första hand springspelet som gäller. Man gör det på ett kreativt sätt för att förvirra motståndarna och hålla dem på tårna. Man har ett par olika spelartyper att tillgå. Frank Gore är huvudgestalten. Han är en fysisk löpare som kanske gör sig allra bäst mellan sina egna tackles. På det har man den lite snabbare Kendall Hunter och en riktigt kvick kille i LaMichael James. Utöver det kan även quarterbacken Kaepernick springa bollen väldigt effektivt. Det gör att motståndarna har svårt att veta var spelet kommer att gå. I passningsspelet går det mesta genom Michael Crabtree som gör sin bästa säsong i karriären. Man har också en av ligans bästa tight ends i Vernon Davis. Men man har inte fått den snabba Davis med i spelet riktigt i år. 13.4 yards per mottagning är rätt giftigt för en tight end dock.


Håll ett öga på

Clay Matthews, Charles Woodson och Packers försvar måste sakta ned 49ers. För deras försvar kommer att pressa Rodgers och hans kompisar. Det blir tungt om San Francisco får göra poäng alldeles för enkelt.

Aaron Rodgers hamnade högst upp när vi rankade alla quarterbacks i NFL tidigare i veckan. En fenomenal spelare som har burit sitt lag den här säsongen. Det behöver han fortsätta att göra.

Randall Cobb har missat lite tid för sjukdom. När han spelar är han ett flexibelt vapen för Packers offensiv och han tog mycket ansvar när lagkamraterna föll under grundsäsongen.

Randy Moss. Klart man måste lyfta fram den gamle legenden när man har chansen. Har faktiskt fångat en del bollar i år och det skulle ju vara kul om han får avsluta karriären med ett fyrverkeri.

Justin Smith har precis kommit tillbaka från skada. Han är en nyckelspelare och vi får se hur effektiv han kan vara. Harbaugh har sagt att man tar ut honom om det inte fungerar.

David Akers har varit instabil på senaste tiden. På bänken har 49ers Billy Cundiff, som sänkte Ravens Super Bowl-dröm förra året med sin miss i slutsekunderna. Kicker-situationen ser inte stabil ut alls.


Så slutar matchen

Packers vill ha en match i högt tempo där Kaepernick tvingas in i många tuffa situationer för då är Rodgers på andra sidan än mycket bättre spelare. Även Green Bays receivers har ett övertag på kollegorna från västkusten. För San Francisco handlar det om att bibehålla långa serier så att försvaret kommer ut pigga mot Packers offensiv. Det är allra bäst om Aaron Rodgers spenderar majoriteten av matchen vid sidlinjen.

Kan 49ers pressa Green Bay så att de känner att de måste börja kasta djupt istället för att metodiskt flytta bollen så har man en fördel. På pappret är 49ers ett betydligt bättre lag men jag tror på Packers i år och att de vinner i en tajt och ruskigt spännande uppgörelse. Skulle nog inte sätta några pengar på den här matchen dock.


Slutresultat

Packers hos 49ers: 34-31


Sändningstid

Green Bay Packers hos San Francisco 49ers – TV10/FOX – Lördag 12 januari (02.00)


Hur tror DU att matchen slutar?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter!

Nyheter

To Top