Nyheter

Bountygate – inte lika glasklart längre

Jonathan Vilma var en ledare i Saints fösvar och är en huvudpersonerna i den här historien. Han har blivit avstängd i ett helt år men fortsätter att hävda sin oskuld och har stämt Roger Goodell för förtal.

Bountygate rullades upp för några månader sedan och när straffen kom så kunde man tro att dramatiken var över. Men spelarna hävdar att de är oskyldiga och försöker att rentvå sina namn.

Det har gått några månader sedan det avslöjades att New Orleans Saints har drivit ett program där spelare har belönats för att skada motståndare. Enligt utredningen som ligan har gjort ska man ha satt olika pris på flera av motståndarnas viktiga spelare och ett gäng quarterbacks ska bland annat ha varit målet för dessa. Tränarna som ska ha hållit i detta har i tystnad accepterat sina straff utan motstånd. Men spelarna har stridit med näbbar och klor och hävdat sin oskuld. Mest högljudd har Jonathan Vilma, linebacker, varit. Han har till och med stämt högsta hönset i NFL, Roger Goodell, för förtal.

Nu har NFL presenterat en del av de bevis man har för de anklagade spelarna och ett dussin journalister. Men det har inte varit glasklart. Spelarnas advokater säger att materialet som ligan har visat inte bevisar någonting. Peter King, en mycket respekterad journalist på Sports Illustrated, har sagt att vad han har sett så är det klart att Saints har haft ett så kallat ”pay for performance”-program men att bevisen är betydligt mer skakiga när det kommer till huruvida spelare och tränare verkligen har försökt skada motståndare.

Hela diskussionen väcker så klart många frågor. Här är några som dyker upp i mitt huvud, rent spontant:

Varför skulle NFL säga att de har klara bevis mot New Orleans Saints och spelarna om de inte har det? Hela skandalen skadar ju i slutändan ligan och dess anseende. De måste ju också vara medvetna om att de kommer att vara tvungna att visa sina kort i en eventuell juridisk process.

Varför delar inte ligan med sig av de bevis de har? Skadan är redan skedd.

Varför hävdar spelarna att de är helt oskyldiga om de vet att de inte är det?

NFL Supporter kommer självklart att följa den här historien och förhoppningsvis får vi svar på dessa frågor snart.

Brees skakar om i grytan

Det finns en del spelare som gillar att provocera. Men de flesta vet att det finns ett par ämnen som man absolut ska hålla sig borta ifrån om man är en amerikansk idrottsstjärna. Ett av dessa är att prata skit om militären eller amerikansk utrikespolitik. Rashard Mendenhall var en av de som gick över ”gränsen” när han förra året insinuerade att 9/11 var en konspiration på Twitter.

Nu är det oväntat nog Drew Brees som har orsakat en del rabalder när han jämförde ligans svårighet att visa upp klara bevis med att USA inte hittade massförstörelsevapen i Irak. Men Brees gick snabbt ut och tog tillbaka sitt uttalande. Dock inte tidigare än att media hann snappa upp det.

Nyheter

To Top