Nyheter

Säsongen 2012 – AFC East

NFL Supporter ger sig åter på att tippa ligans divisioner. Vi börjar med AFC East. Patriots är favoriter till att ta förstaplatsen igen men det är konkurrenterna som har fått mest uppmärksamhet.

Vi börjar årets genomgång av divisionerna med AFC East. Det är en tydlig etta i den här divisionen men sedan blir det svårare. Eftersom det är roligare med uppstickare så chockar vi lite och petar ned Jets från andraplatsen. Det är okej att svära i kommentarsfältet.

AFC East 2011/2012 (vinst-förlust)

New England Patriots: 13-3
New York Jets: 8-8
Miami Dolphins: 6-10
Buffalo Bills: 6-10

Kort om divisionen
Divisionen grundades 1960 som the AFL Eastern Division. Tillsammans med AFC West är det den äldsta divisionen i NFL, dock har lagen bytts ut. Miami ligger geografiskt långt ifrån de övriga tre men det finns ändå en historia av rivalitet sedan lagen spelade i AFL på 60-talet. De senaste årtiondet har Patriots dock dominerat divisionen och varit en av de mest framgångsrika organisationerna som NFL någonsin har sett.

Vinnare av AFC East

2002 – New York Jets
2003 – New England Patriots
2004 – New England Patriots
2005 – New England Patriots
2006 – New England Patriots
2007 – New England Patriots
2008 – Miami Dolphins
2009 – New England Patriots
2010 – New England Patriots
2011 – New England Patriots

Prognos för säsongen 2012

1: New England Patriots (14-2) tar hem den här divisionen i år igen. Faktum är att om jag skulle ranka samtliga lag i NFL i dag så skulle det finnas en god chans att Patriots skulle toppa den listan. Man förlorade Super Bowl mot Giants med en hårsmån och laget har inte blivit sämre sedan förra året. Det explosiva anfallet lett av Tom Brady, en av ligans bästa quarterbacks, har i stort sett kvar alla spelare som gjorde det så effektivt förra säsongen. Wes Welker har rättat in sig i ledet efter lite bråk om sitt kontrakt. Patriots unga tight ends Gronkowski och Hernandez kommer att ha ännu ett år under bältet. Dessutom har man skrivit kontrakt med Brandon Lloyd. Det är en klar uppgradering på receiver-positionen.

Försvaret var dåligt förra säsongen och där har man förstärkt så gott man har kunnat. Bland annat med en hel hög av draftval. Flera spelare i Patriots secondary, som McCourty och Chung, spelade sämre än vanligt 2011. De kan ta sitt spel en nivå högre. Det är svårt att se några argument till varför Patriots skulle göra en sämre säsong än förra året.

Förändringar sedan 2011

I draften använde Patriots sina sex första val på försvarsspelare. När alla trodde att Patriots skulle byta sig nedåt som vanligt så var man aggressiva och fick några riktiga höjdarspelare. Med 21:a valet knep man bland annat en av draftens mest flexibla pass rushers i Chandler Jones från Syracuse, ett område där Patriots behövde bli bättre. Dessutom älskar Belichick, Patriots geniförklarade huvudtränare, spelare som han kan flytta runt. Med 25:e valet i första rundan valde Patriots sedan en spännande linebacker i Dont’a Hightower, som var en av ledarna i Alabamas försvar. Vidare i draften låg fokus på secondary och pass rush. Det låter ju logiskt eftersom Patriots rankade näst sist i NFL i tillåtna yards i passningsspelet 2011. Patriots har också ökat på bredden i sin defensiva linje med ett gäng free agents och skrivit kontrakt med Joseph Addai, running back från Colts, för att få in en veteran på den positionen.

Nycklar till framgång

Vi såg ju förra året att Patriots försvar inte behöver högprestera för att man ska vinna matcherna. Men om man ska gå hela vägen så måste passförsvaret bli bättre. Man måste få tryck på motståndarnas quarterback. Särskilt i slutspelet mot de allra bästa därute. Offensivt ser jag inte några hinder – förutom att Brady skulle skada sig.

Följ ditt Patriots: http://blog.patriots.com


2: Buffalo Bills (9-7) tar nätt och jämnt andraplatsen i divisionen. Frågan är dock om de lyckas ta sig till slutspel. Men det har hänt mycket i Buffalo under uppehållet varav det mest intressanta kanske är värvningen av Mario Williams. Den fruktade pass rushern från Texans tar plats i en defensiv linje som är sprängfull av talang. Det är en av de bästa i hela NFL just nu. Mark Anderson/Chris Kelsay och Mario Williams på kanterna och Marcell Dareus och Kyle Williams i mitten är ett gäng som kommer att skapa problem för motståndarna. Bills började säsongen på ett lysande sätt innan dåligt spel från Ryan Fitzpatrick, quarterback, och skador förstörde säsongen. Man låg 5-2 efter halva säsongen, inklusive sin vilovecka, men slutade ändå 6-10.

Storspelande Fred Jackson, running back, skadade sig i sin tionde match. Då hade han snittat nästan 100 yards per vecka. Fitzpatrick försökte göra för mycket och slutade säsongen med 24 interceptions. Det syns tydligt i statistiken hur Fitzpatrick hade det väldigt tufft när allt låg på hans axlar.

Förändringar sedan 2011

Eftersom Bills har gått över till ett så kallat 4-3-försvar, med fyra defensiva linjespelare och tre linebackers, så var det nödvändigt att få in ordentlig pass rush på kanterna. Det fixade man med Williams och Anderson. I draften valde man först Stephon Gilmore, CB, för att ytterliggare bättra på sitt passförsvar och ge sin linje lite mer tid att nå motståndarnas quarterback. Med sitt andra val tog man Combine-monstret Cordy Glenn, OT från Georgia. Den nästan 160 kilo tunga linjespelaren chockade scouterna genom att springa sin 40 yard-sprint på 5.15 sekunder. En sjätteplats på sin position. I tredje rundan valde man en receiver till den tunna skaran bakom Stevie Johnson. I fjärde Nigel Bradham, en rätt oslipad linebacker, och ännu en cornerback i Ron Brooks. Man värvade också Vince Young som en backup till Ryan Fitzpatrick.

Nycklar till framgång

Bills framgång kommer att hänga på hur bra Ryan Fitzpatrick, QB, kan vara. Försvaret kommer säkert att göra sin del, även fast det inte lär vara topp fem, och och om offensiven konsekvent kan spela på en relativt hög nivå tror jag att Bills kan ha en chans på slutspelet. Frågan är vilket som är det riktiga Bills? Det vi såg i början av 2011 eller det lag som avslutade säsongen? Med en ganska dålig bredd så har man heller inte råd med många allvarliga skador.

Följ ditt Bills: http://blogs.buffalobills.com


3: New York Jets (8-8) är ett av de svåraste lagen att bedöma. Men jag tycker ärligt talat inte att Jets är bättre än vad de var förra säsongen. Dock är det positivt att man ska återvända till springspelet. Det kommer att hänga mycket på Mark Sanchez, quarterback, och huruvida han kommer att ta det där steget och kliva fram som en ledare för sitt lag. Han har talangen att bli riktigt bra. Det har han redan visat under sina tre första år i ligan. Han har också ökat andelen lyckade kast samt antal yards och touchdowns varje säsong. Trots att han har blivit sackad mer och mer för varje år. Men han har den där ”gunslinger”-mentaliteten. Ibland vill han inte ge upp spelet och tar dåliga beslut.

Jets avslutade förra säsongen med interna bråk och en dålig stämning i truppen. Det mesta verkar ha löst sig men om man börjar dåligt så kan sådana saker lätt blossa upp igen. Annars har Jets absolut talangen att ta sig till slutspelet igen. Laget har levt på sitt försvar lett av Darrelle Revis, cornerback, och Sione Pouha, DT. Enheten har dock tappat lite av sin respekt efter en mer medioker säsong 2011. Det är huvudtränaren Rex Ryan fast besluten att ändra på. Jets har flaggat för att de kommer att spela mycket mer med ett så kallat ”46-defence”. Det är ett väldigt aggressivt försvar, som först introducerades av Rex Ryans legendariska far Buddy Ryan, där man spelar med hela fem pass rushers. Självklart hjälper det då att ha den bästa cornerbacken i ligan, Darrelle ”Revis Island” Revis, som ensam kan stänga ned en receiver.

Förändringar sedan 2011

En av de mest omtalade övergångarna under uppehållet var att Tim Tebow lämnade Broncos för Jets. Hans roll i laget är ännu rätt oklar men det har talats om att han ska spela allt från ”punt protector” till running back. Men det som är mest intressant med är att den öppet religiösa Tim Tebow är en av de mest populära idrottarna i hela USA. Dit han går följer kamerorna efter. Om Sanchez har det tufft på plan så kommer Tebows anhängare att skrika högt efter honom. De flesta tror nog att Tebow kommer att starta innan säsongen 2012 är över. Kanske ger det Sanchez lite extra glöd.

För att få in mer pass rush i laget så valde man den talangfulla men ifrågasatta Quinton Coples, DE, i första rundan av draften. En spelare som Jets säger att de ska använda på flera olika platser och i olika situationer. I andra rundan valde man Stephen Hill, WR från Georgia Tech, som är en opolerad speedster med mycket potential. Han spelade collegefotboll i ett anfall som inte kastade bollen särskilt mycket och Hill fick aldrig riktigt visa vad han gick för. I tredje valde man en kvick outside linebacker för att underlätta omställningen från ett rent 3-4-försvar till en mer flexibelt grupp.

Nycklar till framgång

Mark Sanchez är nyckeln till Jets framgång. Han måste bli effektivare med färre interceptions och fler lyckade kast. Sanchez har hittills inte haft någon säsong då han har satt mer än 60 procent av sina passningar. Det andra som måste funka är stämningen i truppen. Om det blir lite tufft måste laget hålla ihop och hålla varandra om ryggen.

Följ ditt Jets: http://blog.newyorkjets.com


4: Miami Dolphins (6-10) får tyvärr dra det kortaste strået i årets tippning. Men då ska det sägas att de inte alls har ett hopplöst lag på något sätt. Särskilt försvaret ser riktigt lovande ut. Men utan en tydlig quarterback, med en ny tränarstab, en möjlig distraktion av dokumentärfilmarna från Hard Knocks och förlusten av Brandon Marshall så tror jag inte att Dolphins kommer att kunna konkurrera om slutspelsplatserna i AFC East redan i år. Men det verkar som att Dolphins har satt kursen för framtiden och det är ju positivt. Laget har i stort sett varit en besvikelse sedan legenden Dan Marino pensionerade sig. Nu ser framtiden åtminstone ljusare ut.

Man har ett bra och tufft försvar som är svåra att springa på. Dolphins defensiva linje och linebackers, med Cameron Wake och Carlos Dansby, är riktigt bra men det skulle inte skada med lite mer pass rush. Den offensiva linjen med Mike Pouncey, C, och Jake Long, kanske ligans bästa left tackle, saknar inte heller talang. Man har ett spännande springspel på gång med Reggie Bush, Daniel Thomas och lovande rookien Lamar Miller.

Förändringar sedan 2011

Det har skett mycket förändringar i Dolphins organisation. En ny huvudtränare har tagits in, den relativt oprövade Joe Philbin som tidigare var offensiv koordinator i Packers. Frågan är väl vilken hans roll egentligen var där då Mike McCarthy, huvudtränaren, var den som valde spel på söndagarna. Men det är mycket som är oklart när det gäller Dolphins 2012. Vem ska till exempel spela quarterback? Rookien Ryan Tannehill verkar ha halkat ned till en tredjeplats på lagets depth chart bakom förra årets starter Matt Moore och veteranen David Garrard. Det senaste från träningarna insinuerar att Garrard leder kampen. Men Moore är inte en dålig spelare och oavsett vem de väljer så kommer det att vara okej. Men inte mer.

En annan viktig fråga är vilka receivers som Dolphins quarterback ska kasta bollen till. Dolphins har tagit in Chad Ochocinco, från Patriots, och Legedu Nanee, från Panthers. Brandon Marshall lämnade laget och kvar finns nu främst Brian Hartline och Davon Bess. Ingen av dessa fyra är någon stjärna. Bland tight ends har man Fasano, som är mer av en blocker, och en rookie i Michael Egnew som troligtvis inte kommer att vara redo i år. Det är minst sagt en skakig uppställning passmottagare.

Dolphins gjorde en bra draft, tycker jag. I första tog man en chansning på den oprövade Ryan Tannehill, QB. Har spelat rätt få matcher i college men har mycket potential. I andra rundan fick man mycket värde för Jonathan Martin, left tackle som skyddade Andrew Lucks blinda sida i college, som sjönk i draften. I tredje valde man pass rush med Olivier Vernon, ett projekt, och en spelare som de hoppas kunna utveckla till en passfångande tight end i Michael Egnew. I fjärde rundan fick man återigen väldigt bra värde på den duktiga Lamar Miller, RB, som föll längre än väntat.

Nycklar till framgång

Oavsett vem som kommer segrande ur quarterback-uppgörelsen så måste Dolphins hålla nere antalet turnovers. Se vad man lyckades göra i San Francisco förra året. Man måste våga lita på sitt springspel och ett bra försvar och inte lägga för mycket ansvar på sin quarterback. Sen är det viktigt att antingen Reggie Bush eller Daniel Thomas kliver fram och presterar konsekvent på en hög nivå. Då kan man klara sig med ett stall av mediokra receivers.

Följ ditt Dolphins: http://thefinsiders.com


Övriga divisioner

AFC East
NFC East
AFC North
NFC North
AFC South
NFC South
AFC West
NFC West


Hur tror du att AFC East slutar?

Nyheter

To Top