Analyser

AFC Conference final: Jaguars vs Patriots

Efter förra veckans bragd åker uppstickarna Jacksonville Jaguars till Foxborough för att försöka slå ett rutinerat New England Patriots med siktet inställt på ännu en Super Bowl. Är det ens möjligt?

New England Patriots är underligt nog det svarta fåret i årets kvartett. Tre av lagen missade slutspelet i fjol. Dessa har aldrig vunnit Super Bowl och leds av quarterbacks som blivit bänkade minst en gång, om de inte spenderat majoriteten av karriären på sidlinjen. Kontrasten blir kanske aldrig så tydlig som i söndagens första match, Jacksonville Jaguars hos New England Patriots.

Jaguars är det unga, högljudda och kaxiga lag som aldrig varit i den här situationen förut. De snackar skit till att journalisterna måste stämpla ut och kör över storlag på löpande band. Patriots är deras motsats. Där är det munkavle och fokus på kollektivet. De är det mest framgångsrika laget i NFL:s historia. En klart lysande dynasti som knappast verkar sjunga på sin sista melodi.

Åtminstone på ytan. Vi pratar gärna om ett ostoppbart anfall mot ett dominant försvar. Hårt mot hårt. Sanningen är att Patriots förvisso var näst bäst i ligan med 458 gjorda poäng (28.6 per match) men Jaguars var inte långt efter, 417 poäng (26.1) räckte till en femte plats. De gjorde alltså mer framåt än Chiefs, Steelers, Falcons och Vikings.

Samtidigt kan vi vända oss till andra sidan av bollen och se nästan exakt samma sak. Jaguars tillät näst minst poäng den här säsongen, totalt 268 poäng (16.8). Patriots då? En hedersvärd femteplats, precis som Jacksonvilles anfall, med 296 poäng (18.5).

Låt oss plocka fram miniräknaren. Patriots 458 – 296 = 162 poäng på pluskontot. Jaguars 417 – 268 = 149 poäng på sitt konto. Statistik är klurigt, men visst är det otroligt likt?

De flesta håller hemmalaget som favoriter. Tom Brady mot Blake Bortles? Det är svårt att svälja. Men skulle inte Jacksonville Jaguars ha en chans? Skitsnack. Samma personer som hävdar det trodde samma sak om matchen i Pittsburgh. Inte för att ge Steelers-fansen en hjärtattack, men Jaguars vann den matchen helt rättvist. För att de var klart bättre.

Matchbilden
Jacksonville kan bara vinna mot Patriots om de kan dölja sin quarterback. De kan bara göra det om matchen är jämn, eller om de leder så klart, och kan springa bollen hyfsat. HC Marrone och OC Hackett vill hota med Leonard Fournette och kasta play action med Bortles. Där är Bortles otroligt mycket bättre än när han ska läsa planen från fickan. Problemet är att de möter historiens kanske bästa tränare, som så klart vet allt det här.

Tom Bradys skada
Vad vet vi egentligen om Tom Bradys skadade tumme? Inte mycket. RB Rex Burkhead krockade med sin quarterback. Vi vet att det var mycket blod, att han har sytt några styg, missat ett par träningar i veckan och att Las Vegas blivit så skrämda att de ändrat oddsen. Personligen tror jag att han kommer se ut ungefär som vanligt. Det är åtminstone något att hålla ett öga på och kanske påverkar det några kast om Jaguars kan få lite press på giganten.

Gronk-vakt
Med all respekt för Patriots alla produktiva smurfar i anfallet. TE Rob Gronkowski är den klarast lysande “en-mot-en”, “omöjlig att markera”-supertalang som New England har i sitt anfall. När de står inför en systemkollaps där motståndarna synar alla deras drag skickar de ut Gronk för att bara fysiskt ta över matchen. Vi får se om Jalen Ramsey, och resten av Jaguars försvar, kan sakta ned Patriots otroliga tight end.

Turnovers
En anledning till att Jaguars försvar kunnat stänga ned matcher, ge sitt anfall bra startposition och till och med göra poäng själva är det stora antal turnovers de producerat. Som lag snodde de åt sig 21 interceptions och 12 fumbles under grundsäsongen. Linebackern Telvin Smith gjorde sin tredje touchdown den här säsongen mot Steelers, vilket så klart är flest i ligan. Samtidigt har man lyckats begränasa sina egna turnovers, inte minst från Bortles. Patriots snor inte åt sig så många turnovers nuförtiden, men Brady och anfallet är stingsliga och ger sällan bort bollen själva.

Känslostormen
Spelarna i Patriots kommer knappt ha fjärilar i magen inför den här matchen, även om stämningen lär vara god inför hemmafansen. Det lär vara annorlunda i Jaguars omklädningsrum. Det handlar inte särskilt mycket om ålder, där är skillnaden inte enorm då även Patriots har många unga spelare som fått axla nyckelroller. Det handlar snarare om kultur, ledarskap och erfarenhet. Stor fördel för Patriots.

Matchups
Det finns många spännande dueller att kolla på så klart. Leonard Fournette och Jaguars offensiva linje, som gjorde sin bästa match förra veckan, måste kunna etablera ett springspel för att avlasta Bortles. WR Marquise Lee mot Malcolm Butler/Stephon GIlmore. Lee mot Gilmore känns särskilt intressant, en matchup som Jags lär försöka få till. Två tidvis kritiserade spelare som är ojämna men har potential att spela riktigt bra. Jacksonville skulle behöva en lång touchdown på något play action-spel.

Gronkowski mot Ramsey så klart. Dion Lewis och James White är kvicka små running backs som gärna springer på utsidan eller fångar korta passningar och vi får se om Jaguars snabba linebackers Telvin Smith och Myles Jack kan jaga ned dem innan de i vanlig ordning plockar upp många yards efter mottagningen. Blake Bortles mot…sig själv? Han gör sin bästa säsong på länge och har accepterat sin roll som spelfördelare utan att ta för mycket risk. Historiskt har han haft en fallenhet för underliga beslut med bollen i händerna.

Slutkläm
Årets Jaguars är en kul historia. De är en frisk fläkt och jag antar att de flesta som inte håller på Patriots kommer hålla tummarna för att de kan överraska. Det får fansen i New England leva med. Visst skulle det vara en överraskning. Jacksonville är verkligen bra på riktigt men möter ett Patriots som är otroligt svåra att slå, inte minst i Foxborough. Det är många lag som verkar låsa sig inför den utmaningen. Hemmalaget förlorar sällan coachmatchen och om det är jämnt är Tom Brady en kirurg i slutminuterna.

Jaguars behöver få en bra start, några vältajmade studsar i rätt riktning och spela med samma orädda attityd som de visat hela säsongen. Vi hoppas att de kan utmana storlaget och att det blir en jämn och spännande fajt. Oavsett vilka du håller på. Njut!


Nyheter

To Top