Nyheter

49ers – Rams: NFC Championship

Photo by Kevin C. Cox/Getty Images

Det blir tredje gången gillt för för San Francisco 49ers och Los Angeles Rams när de möts på SoFi Stadium på söndag. 49ers har vunnit de två mötena lagen emellan tidigare under säsongen, men det är bara matchen på söndag som räknas. Kan 49ers återigen vinna, och göra det till sju raka vinster mot Rams eller ska LA-laget ta sin efterlängtade revansch för att sedan spela Super Bowl på hemmaplan? Den frågan kommer vi få svar på under söndagsnatten, och vi har tagit fram fem framgångsfaktorer för vardera lag som bör avgöra utgången för denna spännande match. 

 

San Francisco 49ers

 

Deebo Samuel

Kyle Shanahan underströk på sin presskonferens under tisdagen att Deebo Samuel just nu spelar som en av ligans bästa spelare, oavsett position. Shanahan är självklart lite partisk, men kan vi verkligen säga emot honom? Deebo Samuel är nog den största anledningen till att 49ers är i den position de är i idag. I 49ers tre senaste matcher, som alla har varit vinna eller försvinna för dem, har Deebo Samuel 333 yards och två touchdowns, dessa har kommit både på marken och i luften. Han har stått för många enormt stora spel för 49ers som resulterat i både first downs och touchdowns, och han används mer och mer som en tvättäkta runningback. Faktum är att han har haft 10 försök på marken i båda slutspelsmatcherna hittills, och han snittar 5.6 yards per försök. Deebo Samuel kommer att vara en enormt stor del av Shanahans plan på söndag. I de två matcher mot Rams denna säsong har Deebo totalt 273 yards och tre touchdowns. Fortsätter han så kommer han att återigen bli en matchvinnare för 49ers. 

 

49ers pass rush

49ers pass rush har verkligen vaknat när det som mest gäller, och jag får lite vibbar av 2019-års upplaga av 49ers pass rush. 49ers har spelat tre stycken måstematcher i rad nu, alla på bortaplan och de har vunnit alla tre. Det har till stor del varit på grund utav deras förmåga att sätta press på quarterbacken. De snittar fem sacks per match under deras tre senaste matcher, och det är framförallt Nick Bosa och Arik Armstead som har klivit fram. Nick Bosa sackade Aaron Rodgers två gånger förra veckan och totalt i slutspelet har han 2.5 sacks och en forcerad fumble. Än mer imponerande är Arik Armstead. Även han sackade Rodgers två gånger förra veckan, och Armstead har under 49ers tre senaste matcher hela 5.5 sacks. Han sackade Stafford hela 2.5 gånger på egen hand för tre veckor sedan, och som lag lyckades 49ers sacka Stafford fem gånger. Den pressen var en stor anledning till varför 49ers kunde åka hem med en vinst då, och deras pass rush är avgörande för huruvida de ska åka hem med en vinst på söndag.

 

Coach Kyle

Kanske drar vi för stora växlar av det, eller så ligger det faktiskt något psykologiskt viktigt i det, men det faktum att Kyle Shanahan och hans 49ers har sex raka vinster över Sean McVay och hans Rams är anmärkningsvärt. Shanahan var offensiv koordinator i Washington när McVay var där som Tight Ends-tränare, och kanske är det så enkelt som att Shanahan vet vad McVay gillar att göra, och vad han har för svagheter. Vad det än är så har Shanahan lyckats konstruera en matchplan som besegrat hans forna kollega sex raka gånger. De har dock aldrig mötts i ett slutspel, och denna match i Conference Championship är viktigare än alla de sex tidigare matcherna sammanslaget. Det är denna match som lagen och deras fans kommer att komma ihåg. Det återstår att se om Kyle Shanahan kan komma på en tillräckligt bra plan för att bästa Sean McVay en sjunde gång i följd. 

 

Jimmy G

Det är aldrig en lugn stund när man tittar på en quarterback som Jimmy Garoppolo. Han gör sällan en helt bra match eller en helt dålig match. Han är riktigt bra i perioder och riktigt dålig i andra perioder, allt under samma match. Vi såg det inte minst mot Rams för tre veckor sedan. Jimmy G kastade ett par riktigt dåliga interceptions, varav en kom med bara minuter kvar av matchen och som ledde till sju poäng för Rams och underläge för 49ers. Sedan ledde han laget på en touchdown-drive med dryga minuten kvar av matchen och utan timeouts för att ta det till övertid och sedermera vinna. Det är just de dåliga interceptions som han kastar som gör att han får ta emot så mycket kritik. I Garoppolos fyra senaste matcher har han kastat sex interceptions. Jag har haft det som en nyckel varje vecka i slutspelet hittills, Jimmy får inte kasta mer än en interception med tanke på den typ av anfall som 49ers vill spela. Ett misstag kan de ha råd med, det har vi sett mot Cowboys och Packers, men blir det fler än så kan det komma att släcka 49ers hopp om Super Bowl helt. Jimmy Garoppolo behöver ta väl hand om bollen, gör han det och minimerar sina misstag så har 49ers goda chanser att ta hem detta. 

 

Fred Warner

49ers linebacker Fred Warner är en stor ledare i deras defensiv, både med hans spel och hans ledarskap. Han är den som förmedlar spelen och formationen till resten av försvaret och han är absolut en av ligans bästa inside linebackers. Han är utmärkt på att läsa spelet och han kan försvara i både pass och spring. I slutspelet har han näst flest tacklingar i laget och han har även en sack och en otroligt viktig forcerad fumble som kom emot Packers förra veckan. En fumble som ledde till en turnover, och som ändrade matchbilden. Det är just vad Warner är kapabel att göra. Ändra en matchbild. Det är ett starkt offensivt lag som 49ers möter på söndag, och de kommer behöva någon som kliver fram och står för stora spel och kanske även någon turnover. Jag tror att den spelaren kan bli Fred Warner, och gör han det så kan han komma att bli en riktig matchvinnare. 

 

Los Angeles Rams

 

Cooper Kupp

Rams wide receiver Cooper Kupp är verkligen Seven Eleven. Han är alltid öppen. Efter en historisk säsong där han avslutade med flest mottagningar, mottagna yards och touchdowns har han följt upp med ett minst lika bra slutspel. Kupp har 14 mottagningar för 244 yards och 2 touchdowns i slutspelet. Inget lag har lyckats stoppa Kupps framfart denna säsong, inte ens 49ers. Cooper Kupp har 18 mottagningar för 240 yards och en touchdown mot 49ers denna säsong. Han lär vara en minst lika stor del av offensiven på söndag och om han kan fortsätta att dominera mot 49ers så kommer det att räcka långt för hans Los Angeles Rams. Kanske till och med hela vägen till Super Bowl. 

 

Donald och Miller

Det är inte bara 49ers som har en bra defensiv linje, Rams har en minst lika bra linje och den leds av Aaron Donald och Von Miller. Aaron Donald har 1.5 sacks och 2 tackles for loss i slutspelet och han är den bästa defensiva spelaren i ligan. Han besitter verkligen en förmåga att ta över matchen och han är garanterat ute efter att göra det på söndag. Det förvånar mig inte om Rams skickar ut Donald på kanten och låter honom attackera Garoppolo som defensiv end då och då. Han gjorde det ett par gånger mot Buccaneers förra veckan. 49ers right tackle Tom Compton blev också totalt dominerad av Rashan Gary i Packers förra veckan, så Rams kommer nog låta sina bästa spelare springa mot Compton och utnyttja den match-upen. Även Von Miller lär få chansen att utnyttja Compton. Von Miller spelar otroligt bra just nu och det känns som den Miller vi såg i slutspelet 2015-16. Von Miller har två sacks i slutspelet, tre tackles for loss och en forcerad fumble. Han har även en svit på sex raka matcher med minst en sack. Miller kan bli en riktig matchvinnare för Rams, särskilt om han fortsätter att spela på den nivå som vi har sett honom göra hittills i slutspelet. 

 

Matthew Stafford

En bidragande faktor till varför Rams förlorat båda matcherna mot 49ers denna säsong är att Stafford kastat två interceptions i vardera match. Just interceptions har varit ett problem för Stafford under säsongen, och han snittade en interception per match i grundserien. I slutspelet har han dock städat upp sitt spel rejält. Stafford är hittills fläckfri och han har inte kastat någon interception i slutspelet. Han har även höjt hans andel av lyckade passningar avsevärt. Under säsongen lyckades han med 67% av passningarna, men i slutspelet har han höjt sig till hela 74.5%. För att lägga det i kontext så har hans motståndare Jimmy Garoppolo lyckats med 61.4% av sina passningar. Att Stafford har tagit så väl hand om bollen under slutspelet har hjälpt Rams enormt och om han kan fortsätta så bådar det gott för Rams. Om Stafford återigen går en hel match utan att kasta en interception så tror jag att Rams tar hem detta. 

 

Offensiva linjen

Rams offensiva linje möter som sagt en pass rush i 49ers som är stekhet just nu. Fem sacks per match snittar de under deras tre senaste matcher och det blir den offensiva linjens uppgift att se till så att det inte händer igen. Rams har bara tillåtit fem sacks i en match två gånger denna säsong. Båda de matcherna förlorade de dock, och en av dem var vecka 18 mot just 49ers. Passblockeringen har dock sett bra ut under slutspelet och Stafford har bara tagit tre sacks totalt. Om Rams offensiva linje kan fortsätta att göra ett så respektabelt jobb, och hålla Stafford ren i fickan, så bör Stafford kunna plocka isär 49ers secondary. Rams förväntar sig också få tillbaka sin offensiva tackle Andrew Withworth som missade förra matchen. Det är ett riktigt tillskott till deras linje. Withworth vann 94% av hans passblockeringar under säsongen enligt ESPN, vilket är tredje bäst i ligan.

 

Tyler Higbee

Rams tight end Tyler Higbee är kanske inte direkt den som först poppar upp när man tänker på potentiella matchvinnare för Rams. Higbee avslutade säsongen med mediokra 560 yards och 5 mottagna touchdowns. Anmärkningsvärt är dock att tre av Higbees fem touchdowns kom mot just San Francisco 49ers. Higbee var väldigt svårförsvarad i redzone när Rams mötte 49ers och det var en match-up som Stafford och Rams utnyttjade flitigt. Det skulle inte förvåna mig om Sean McVay kallar ett par passningsspel som går åt Higbees håll när laget närmar sig 49ers endzone, och om Higbee tar vara på sina chanser så kan han mycket väl bli en lite oförutsedd matchvinnare. 

49ers – Rams: NFC Championship

Nyheter

To Top