Nyheter

49ers – Cowboys: En historisk rivalitet

Photo by Richard Rodriguez/Getty Images

San Francisco 49ers åker till Texas för att möta Dallas Cowboys i slutspelets Wild card-runda. Ett historiskt derby mellan två lag vars vägar ofta korsades i slutspelet under deras storhetstider under 80- och 90-talet. Det finns inte mycket kärlek till övers mellan dessa två lag och deras fans, vilket bör leda till en spännande och fysisk match på söndag. Vi har återigen tagit fram fem framgångsfaktorer för vardera lag inför denna avgörande match. 

 

San Francisco 49ers

 

Deebo Samuel

49ers wide receiver Deebo Samuel har varit lagets MVP denna säsong. Han är definitionen av ett offensivt vapen och hans dynamiska och mångsidiga spelstil är otroligt svårstoppad. Säsongen som Samuel har i bagaget kommer att gå till historien. Hans åtta rushing touchdowns är flest av en wide receiver på en säsong någonsin. Utöver det så har han även sex mottagna touchdowns och en passad touchdown.  Han snittar flest yards per mottagning i ligan och hans 6.2 yards per springförsök är tredje flest av alla spelare som sprungit bollen fler än 50 gånger. Han avslutade säsongen med nästan 1800 yards från scrimmage, vilket är tredje flest av alla. Statistiken är imponerande och det är tydligt att Deebo Samuel har varit lagets drivande faktor på den offensiva sidan av bollen. Han skapar verkligen huvudvärk för defensiva koordinatorer. Det faktum att han ofta ställer upp som wide receiver för att sedan skifta in till backfield och ta bollen i ett springspel gör att 49ers får fördelaktiga match-ups i sin blockering. Räkna med att Samuel kommer att vara involverad på söndag, både i pass och spring. Han var en avgörande faktor till att 49ers tog sig till slutspel och om de ska ta sig vidare till nästa runda så behöver han behålla samma höga nivå.

 

Lilla björnen Bosa

Nick “Small Bear” Bosa har varit den bästa försvararen i 49ers denna säsong. Han är den klart bästa spelaren på den sidan av bollen och han är en av ligans bästa edge-spelare. Han avslutade säsongen med flest tackles for loss av alla i ligan och hans 15.5 sacks landade honom en tredjeplats i den kategorin. Dallas Cowboys har näst flest passade yards per match av alla lag i ligan denna säsong, och med alla duktiga receivers som Cowboys sitter på så blir det otroligt viktigt för 49ers att stoppa passningsspelet. En viktig del för att lyckas med det är en effektiv pass rush som kan sätta press på Dak Prescott och tvinga ut bollen tidigt. Det finns som sagt inte många bättre pass rushers i ligan än Nick Bosa. Han och resten av 49ers defensiva linje måste ha en bra dag på söndag för att underlätta för deras secondary. Sätta press på Prescott blir livsviktigt och är det någon som ska göra det så är det Nick Bosa. 

 

The Silverback

Om MVP-priset faktiskt hade gått till NFLs bästa spelare så hade den kanske gått till Trent Williams, även kallad The Silverback. Williams har varit ligans bästa offensiva linjeman denna säsong och han slog rekord på Pro Football Focus. Han avslutade säsongen som den högst rankade spelaren på PFF någonsin. Williams är en enorm faktor till 49ers dominanta springspel och det är extremt sällan som han inte vinner sin blockering. Senaste matchen mot Rams missade Williams med en skada, men allt tyder på att han kommer att vara redo för spel i Dallas. Både springspelet och passpelet flyter lättare med Williams på vänsterkanten, så det är ett enormt tillskott att få honom tillbaka. Om 49ers lyckas få igång sitt effektiva springspel på söndag så kan vi vänta oss en hel del springspel åt vänster, där Williams blockerar. 

 

Jimmy G

Få spelare är så upp och ner som Jimmy Garoppolo. Han kan vara fenomenal och usel i samma match. Vi såg det inte minst förra veckan när han ledde 49ers till slutspel genom att besegra Rams. 49ers offensiv började svagt, Jimmy spelade dåligt och bjöd på både en fumblad snap och en interception i första halvlek. Sedan vaknade han och ledde 49ers till en historisk comeback. Det krävs dock att Jimmy steppar upp på söndag. 49ers kan inte starta lika svagt mot Cowboys som de gjorde senast. Dallas Cowboys gör flest poäng per match av alla i ligan, och om Garopppolo startar lika svagt på söndag så finns det en risk att de blir avhängda tidigt. Garoppolo har också kastat fyra interceptions i hans två senaste matcherna. Detta måste han dra ner på. Cowboys potenta offensiv kan inte bjudas på gratischanser och fördelaktig field position. Om Garoppolo kan spela effektivt och inte ge bort bollen så bör det räcka långt för 49ers i denna match. 

 

Effektiviteten i Redzone

Inget lag i ligan är så effektiva i redzone som San Francisco 49ers. De är det lag som gör touchdowns på flest procent av deras turer i redzone av alla lag denna säsong. Det är imponerande statistik och det är en enorm hjälp att vara så effektiv. Cowboys gör som sagt flest poäng av alla lag i ligan, så för att 49ers ska kunna hänga med måste de ta vara på chanserna de får. Att förvandla turerna i redzone till touchdowns istället för field goals kan komma att vara avgörande, särskilt om denna match blir så jämn som jag tror att den kan bli.

 

Dallas Cowboys

 

Micah Parsons

Det är sällan som en rookie kommer in i ligan och dominerar på det sättet som Micah Parsons har gjort denna säsong. Parsons är ligans högst rankade linebacker enligt PFF och hans 13 sacks är sjätte flest av alla i ligan. Parsons mångsidighet är imponerande. Ofta kan vi se linebackers som är bra i coverage, bra i springspelet eller bra i sin pass rush. Väldigt sällan hittar vi någon som är bra på alla tre, men det är Micah Parsons. På ett år har han blivit ligans kanske bästa linebacker och han är en stor anledning till varför Cowboys försvar har tagit ett sådant enormt kliv denna säsong. Parsons lär både få reps i pass rush där han kan jaga Garoppolo och reps i coverage där han säkert får gå upp emot George Kittle en del. Hur framgångsrik han är lär ha direkt inverkan på slutresultatet. 

 

Bollhöken Diggs

Dallas Cowboys cornerback Trevon Diggs är en tvättäkta bollhök. Diggs avslutade säsongen med elva stycken interceptions, bara tre stycken ifrån rekordet. Det är väldigt ovanligt att en spelare har så många interceptions i dagens NFL. Senaste en spelare avsltuade en säsong med elve eller fler interceptions var år 1981. Diggs ger också upp en hel del yards, och det är en stor anledning till varför quarterbacks fortsätter att testa honom, men elva interceptions är fortfarande en helt otroligt hög siffra. Turnovers ändrar matchbilder och det är den typen av spelare som Diggs är. Jimmy Garoppolo har som sagt kastat fyra interceptions under de två senaste matcherna, så vi vet att han är kapabel att göra en del misstag. Diggs har därför alla chanser i världen att sno åt sig en boll på söndag. Gör han det så kommer det absolut att hjälpa Cowboys ta sig till divisionsrundan.

 

Dak i högform

Dak Prescott kliver in i slutspelet i riktig högform. Han blev precis tilldelad NFC player of the week för sin insats i grundseriens sista match och under de tre senaste matcherna har Prescott kastat för 12 touchdowns och 0 interceptions. Prescott har passat för fjärde flest touchdowns av alla spelare denna säsong och han är den drivande faktorn till varför Dallas anfall snittar flest poäng per match. Om Dak kan hålla i denna fina form och ta hand om bollen så väl som han har gjort den senaste tiden kommer han göra det otroligt svårt för 49ers.

 

Offensiva linjen

Om Dak Prescott ska göra en bra match så gäller det att hans offensiva linje kan hålla honom ren. Det har de gjort relativt bra under säsongen, men de möter nu ett försvar i 49ers som har femte flest sacks per match denna säsong. Det är många match-ups som lär bli avgörande på söndag, och som också ska blir riktigt kul att följa. Dallas offensiva tackle Tyron Smith lär ställa upp mittemot Nick Bosa många gånger på söndag och det blir en riktigt kul kamp mellan två av ligans bästa spelare på respektive positioner. Om Smith lyckas kontrollera Bosa så kommer de hjälpa Cowboys enormt. Cowboys sitter också på ligans bästa offensiva guard Zack Martin. Martin är den högst rankade guarden av alla enligt PFF och även han kommer att få en tuff uppgift på söndag då han kommer att ställas öga mot öga med Arik Armstead under majoriteten av matchen. Om Smith, Martin och resten av kollegorna på linjen lyckas med sitt jobb och ger Dak Prescott tid i fickan så bör Prescott kunna hitta hål i 49ers secondary. 

 

Lamb och Cooper

Dallas Cowboys sitter på en drös talangfulla offensiva vapen, inte minst CeeDee Lamb och Amari Cooper. En av ligans bästa receiver-duos. De har båda en eller flera säsonger i bagaget med över 1000 mottagna yards och är bägge respekterade som några av ligans bästa på positionen. Lamb och Cooper kommer att ställa upp mittemot Emanuel Mosely och Ambrey Thomas i 49ers försvar. Två för allmänheten rätt okända spelare. En som nyligen kom tillbaka från skada, den andra gör sitt första år i ligan. Med andra ord så bör Lamb och Cooper vara favoriter varje gång de matchas en mot en. Om Cowboys kan ta vara på dessa match ups och om Lamb och Cooper presterar så kan de bli en lång kväll för 49ers cornerbacks. 

49ers – Cowboys: En historisk rivalitet

Nyheter

To Top