Nyheter

32 på 32: Green Bay Packers

NFL Supporter analyserar alla 32 lag i NFL på lika många dagar. Stjärnspelare, spelsystem, värvningar och förväntningar inför säsongen 2013. Dagens lag: Green Bay Packers.

Lag: Green Bay Packers

I korthet: Green Bay har de senaste åren varit det bästa laget i NFC North. Den klassiska organisationen gjorde ungefär som Colts när de gick från en fantastisk quarterback till en annan, från Brett Favre till Aaron Rodgers. Men Packers har tappat den berömda balansen. Självklart kan ett lag vinna matcher genom att låta en quarterback som Rodgers kasta runt bollen hela dagen. Men kombinationen av en dålig offensiv linje och avsaknaden av stabila running backs gör det svårt att konkurrera med de bästa. Green Bay har kvaliteter i laget som gör att ambitionen bör vara att ta hem ytterligare en Super Bowl.

Många minns hur Green Bay åkte ut ur slutspelet förra säsongen. Colin Kaepernick totalt slaktade dem med sina ben efter en av de sämsta försvarsinsatser vi har sett på länge. Men det var faktiskt inte så illa på den sidan av bollen förra året. Som vanligt producerade man turnovers och det blev lite av ett klassiskt ”bend but don’t break”-försvar. Motståndarna flyttade bollen enkelt till och från men hade svårare att göra poäng. Men för att Packers ska kunna gå riktigt långt måste pass rushen bli bättre. Förhoppningsvis kan Clay Matthews, outside linebacker, hålla sig på benen hela året. Men det finns flera bra lag i divisionen och Packers plats i slutspelet är inte garanterad.

Styrkor: Aaron Rodgers kan mycket väl vara ligans bästa quarterback. Han är åtminstone en kandidat. Det gör att passningsspelet, trots en tveksam passblockering, är ruskigt vass. Rodgers kast på bakre axeln till väldresserade receivers är nästan omöjliga att försvara sig mot. Packers tappade receivern Greg Jennings till Vikings men har Jordy Nelson, Randall Cobb, veteranen James Jones och sin tight end Jermichael Finley att kasta till. Även passförsvaret är en underskattad del av Packers lag. Man har tre bra cornerbacks, inklusive stjärnskottet Casey Heyward, och två dugliga safetys. Man har också en rutinerad tränarstab som vet vad de håller på med. Den defensiva linjen har sett riktigt lovande ut med B.J Raji och spännande rookien Datone Jones. Men där är det upp till bevis.

packers_2013

Svagheter: Den offensiva linjen är Packers största bekymmer. Skadan på Brian Bulaga, left tackle, är en av de tristare vi har sett under årets träningsläger. Det gör att en redan svag linje tvingas att börja i uppförsbacke. Det späder på oron kring springspelet. Green Bay gick ut och draftade två unga running backs och även fast det är mycket positivt brus från klubben har de två bara lyckats snitta runt två yards per försök under försäsongen. Linjen måste kunna flytta på folk. Tyvärr känns det fortfarande som att försvaret är alldeles för beroende av Clay Matthews pass rush.

Filosofi: Offensivt så spelar Packers ett västkust-system där man dock sträcker planen på djupet lite mer är vad man vanligtvis ser inom ett sådant system. De kommer ofta ut och kastar bollen tidigt i matcherna för att på så vis bädda för springspelet. Mike McCarthy är den som bestämmer och han är en vass koordinator. Packers flyttar gärna runt sina receivers en hel del före snap och försöker hitta svagheter att utnyttja. Defensivt är det Dom Capers som styr. Ur sitt ”3-4”-system är han en av de tränare som blitzar mest i ligan. Ibland går det åt skogen men ofta forcerar man också misstag och turnovers.

Så blir 2013: Green Bay Packers har chansen att göra bygga något riktigt fint. Särskilt med en bättre pass rush och en injektion av unga running backs. Men det kommer tyvärr inte riktigt att gå så smidigt. Försvaret kommer att vara bättre, förutsatt att Matthews spelar hela säsongen. Men den offensiva linjen och ett bristfälligt springspel kommer att ställa till problem i vissa matcher. Det blir en wild card-plats till slutspelet på tio vinster.

Offensiva stjärnor: Aaron Rodgers, quarterback. Jordy Nelson, wide receiver. Josh Sitton, guard.

Defensiva stjärnor: Clay Matthews III, outside linebacker. B.J Raji, defensive end/tackle.

Framtidsnamn: Randall Cobb, wide receiver. Casey Heyward, cornerback. Derek Sherrod, offensive tackle.

Nya spelare: Matthew Mulligan, TE. Vince Young, QB.

Tappade starters: Greg Jennings, WR. Charles Woodson, CB. Jeff Saturday, C. Frank Zombo, LB. Erik Walden, LB. Tom Crabtree, TE. Ryan Grant, RB. Cedric Benson, RB. Donald Driver, WR.

Draften: Datone Jones, DE. Eddie Lacy, RB. David Bakhtiari, OT. J.D Tretter, G. Jonathan Franklin, RB. Micah Hyde, CB. Josh Boyd, DT. Nate Palmer, LB. Charles Johnson, WR. Kevin Dorsey, WR. Sam Barrington, LB,

Nycklar till framgång: Det börjar nästan kännas lite tjatigt. Men Packers måste få igång ett vettigt springspel. Någonstans i huvudet finns det fortfarande kvar en bild av Rodgers mot Seahawks förra året, sackad åtta gånger i första halvlek och med Mike McCarthy som vägrade kalla något annat än passningsspel. Det håller inte. Men samtidigt ska vi minnas att Packers vann elva matcher förra året, tolv om man räknar ”fail mary”-fajten, så det är väldigt lite som behövs för att de ska bli riktigt bra. Samtidigt måste Packers börja vinna jämna matcher, något de har varit förskräckligt dåliga på de senaste åren.

 

Vad tror DU om Packers i år?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter.

Se analyserna av samtliga lag.

 

Nyheter

To Top