Nostalgi

Tio år med Hard Knocks

Hard Knocks var världens första dokusåpa med ett professionellt idrottslag när den lanserades 2001. Med tio säsonger i backspegeln dyker vi ned i en historia full av hopp, tårar och underhållande karaktärer.

Den omåttligt populära tv-serien Hard Knocks gör sin elfte säsong. Förhoppningsvis blir årets version med Rams en unik tittarupplevelse i och med flytten till Los Angeles. Vi vet att tusentals svenskar ser på HBO:s och NFL Films flaggskepp varje säsong, vår undersökning visade att över 80 procent av våra läsare följer serien. Alla har de någon scen som etsat sig fast i minnet.

Personligen minns jag särskilt avsnittet då Vontae Davis blev bortbytt från Dolphins till Colts mot ett val i tredje rundan. Davis satt chockad på Jeff Irelands kontor med munnen öppen och såg ut som en mänsklig flugfälla. Sekunderna passerade under tystnad och de första orden som kom ur hans mun var “jag måste ringa mormor”.

Vem kan glömma den klassiska scenen då Antonio Cromartie, som enligt de senaste uppgifterna har minst 12 barn med åtta olika kvinnor, desperat försökte minnas namnen på alla sina ungar. Fascinerande och sorgligt på samma gång.

Varje säsong hittar publiken nya favoriter. Ofta är det den ödmjuka unga spelaren från ett mindre college som jagar sin dröm. Ibland är det superstjärnorna som visar sig vara helt annorlunda än vad vi föreställt oss. Det är just förmågan att visa oss människorna på insidan av hjälmen som gör Hard Knocks så fascinerande. Alltid hittar man någon att hålla tummarna för nästa säsong.Hard Knocks genom åren

Den första säsongen, med Baltimore Ravens, sändes 2001. Tränaren och sedermera tv-proflen Brian Billick var lite av en citatmaskin då serien fokuserade på huruvida de regerande Super Bowl-mästarna skulle kunna ladda om. De tog sig till slutspel men sedan gick det nedåt och Billick fick så småningom sparken 2004. Säsongen efter fokuserade på Dallas Cowboys, den första av två gånger som laget varit med serien, innan det var uppehåll fram till 2007.

När serien återvände, till Kansas City, fick vi följa både en veteran som är på väg tillbaka från skada, Priest Holmes, och en hyllad rookie, Dwayne Bowe, som hade svårt med övergången från att vara en stjärna i college till att vara längst ned i hierarkin. Sedan var det dags för Cowboys igen. En lite intressant story för fans idag var att vi fick följa den odraftade, och egentligen för tunna, receivern Danny Amendola då han försökte ta en plats i truppen. Nu har han fångat en touchdown i Super Bowl med Patriots.

”Let’s get a goddamn snack” – Rex Ryan

Cincinnati Bengals har varit i huvudrollen två gånger på 2010-talet och Rex Ryan gjorde ett minst sagt omtalat intryck när kamerorna hälsade på hos Jets. Det är få tränare som har avslutat en utskällning av hela laget med ett citat som “let’s get a goddamn snack”. Förutom uppehållet 2011, då strejk avbröt försäsongen, har serien fortsatt att öka i popularitet. Hard Knocks har också fått mer uppmärksamhet här i Sverige sedan Viaplay köpte upp rättigheterna.

Årets säsong

Trots alla sina förtjänster började Hard Knocks ändå närma sig någon form av stiltje. Det kändes som att varje säsong följde samma mönster. Serien har fortfarande varit intressant, men kanske inte direkt banbrytande. Rams flytt till Los Angeles var en skänk från ovan. Årets säsong har potential att bli den bästa någonsin.

Producenterna behöver knappast leta med lykta efter bra historier. Flytten är ett kapitel för sig. Hur går något sådant till? Vad tänker spelarna om all turbulens? Som om inte det räckte bytte Rams dessutom till sig första valet i draften. De valde en lokal hjälte, från University of California, att leda laget in i denna ny era.

Vi kommer att få följa quarterbacken Jared Goffs resa mot hans första proffsmatch. Han väntas lära sig sportvärldens svåraste jobb inför miljontals dömande tv-tittare.

Men Goff är inte den enda spännande spelaren i Rams. Lagkamraten Aaron Donald är en av ligans bästa försvarsspelare och Todd Gurley är den klarast skinande stjärnan bland alla duktiga running backs som kommit till ligan de senaste åren. Det finns helt enkelt mycket att se fram mot.

Elfte säsongen

Baltimore Ravens (2001)
Dallas Cowboys (2002)
Kansas City Chiefs (2007)
Dallas Cowboys (2008)
Cincinnati Bengals (2009)
New York Jets (2010)
Uppehåll 2011
Miami Dolphins (2012)
Cincinnati Bengals (2013)
Atlanta Falcons (2014)
Houston Texans (2015)
Los Angeles Rams (2016)


 

Har du ett favoritögonblick från Hard Knocks-historien?

 

Tio år med Hard Knocks

Nyheter

To Top