Texans

J.J Watt kan bli odödlig

J.J Watt jämförs redan med de största genom tiderna. Den här säsongen kan han ta ännu ett kliv mot odödlighet. Då måste han ta sitt Texans till slutspel.

Draften 2011 kommer att gå till historien. För vissa är det alla misslyckade quarterbacks valda i första rundan som står ut. Men de flesta kommer minnas överflödet av fantastiska försvarsspelare som lämnade college det året. J.J Watt var den bästa av dem alla men valdes inte förrän på elfte plats av Houston Texans. Watt hade ett par positionsbyten i bagaget och hade också bytt skola under collegekarriären. Trots det hann han visa upp många av sina färdigheter på planen för Wisconsin. Om inte matchfilmen räckte borde fystesterna på NFL Scouting Combine övertygat lagen.

J.J Watt krossade motståndet och var topprankad i samtliga tester. Det var bara en försmak för vad han skulle göra planen. Efter ett stabilt första år tog Watt över. Hans andra säsong var bland det bästa någon försvarsspelare presterat. Fem år in i karriären har han inte saktat ned.

Pro Football Focus har en metod för att mäta spelares prestation. Nästan alla NFL-lag använder tjänsten men systemet är knappast vattentätt, se istället betygen som en fingervisning. J.J Watt har ställt till det för killarna hos PFF. Han har sprängt betygsskalan och de har bokstavligt varit tvungna att bygga om systemet för att Watt är för dominant.

J.J Watt var som vanligt ostoppbar förra året och noterade för andra gången över 20 sacks på en säsong, vilkent ingen annan spelare har gjort. Med sin styrka, explosivitet, långa armar och obevekliga attityd påverkade han nästan varje spel. Men vi fick också se en annan sida av den stora försvararen. Texans använde Watt som tight end, vilket han också spelade i college, nere vid målområdet. De kastade bollen till honom tre gånger och det resulterade i tre touchdowns. Ett rätt effektivt trick.

J.J Watt är bara 27 år men försvararens unika talanger har redan tvingat in samtalet på hans eftermäle. För ingen av hans samtida kollegor kan mäta sig med Watt just nu. Hur bra kan han bli? Går det att överhuvudtaget att bli särskilt mycket bättre? Hur står han sig mot de bästa spelarna genom tiderna? Det är lätt att fastna i nuet. Lwarence Taylor gick till tio Pro Bowls men inledde karriären försiktigt borde lagt av tidigare. Derrick Thomas hade tog sig också över 20 sacks sitt andra år. Men dessa spelare var främst pass rushers.

J.J Watt spelar på linjen ocj är lika bra på att försvara springspelet som att jaga quarterbacks. Den mest logiska jämförelsen är nog snarare Bruce Smith, som i första hand spelade för Bills på 80- och 90-talet, eller Reggie White, Eagles och Packers under samma era. Dessa två, kanske särskilt “the Minister of Defense”, ger Watt en rejäl fajt. White samlade ihop 70 sacks och över 400 tacklingar sina fyra första år i NFL.

Att vi för samtalet säger mycket om vilken nivå J.J Watt spelar på. Om han gör några säsonger till i samma stil har han cementerat sin plats bland de allra bästa. Men han är ung och verkar bara bli bättre för varje år. Watt är inte där än men visst har han potential att bli den bästa någonsin. Så länge får han nöja sig med att vara bäst i sin samtid.

Nyheter

To Top