Raiders

Matt Flynn vs Terrelle Pryor

Diskussionen om vem som ska vara den startande quarterbacken fick rejält med bensin under helgens match mot Chicago Bears. Detta måste vi självklart uttala oss om!

Det råder en tid av osäkerhet i Alameda, California. I detta nu och i flera dagar framöver kommer Coach Dennis Allen och General Manager Reggie McKenzie att diskutera två namn som slåss om kampen att få starta som quarterback mot Indianapolis Colts vecka 1. Det är en hård kamp mellan två väldigt olika spelare i Matt Flynn och Terrelle Pryor. Här på Piratbloggen gör vi det enkelt för både er läsare och Allen/McKenzie att veta vem som borde få starta i Lucas Oil Stadium.

Det har hela tiden varit Matt Flynn som ha tagit snaps med förstalaget på träningarna och startat alla försäsongsmatcher som uttalad nummer 1 på positionen. I första veckan mot Dallas Cowboys gjorde han en godkänd insats, mot Saints såg han sämre ut och mot Bears var han en katastrof. Det är en hård kamp om startjobbet just på grund av att Flynn har sett sämre och sämre ut samtidigt som hans rival Terrelle Pryor har sett bättre och bättre ut. Det framförallt senaste matchen mot Chicago Bears som har väckt diskussionen till en allt mer tryckande och aktuell fråga. Deras helt olika spelstilar ger olika förutsättningar, varför det är svårt att avgöra vem som ska starta. Men vi tar en presentation av dem.

Matt Flynn har varit favoriten att vinna jobbet. Han styrkor ligger i att han är en intelligent quarterback som är duktig på att hitta öppna spelare, han är bollsäker i den mån att han sällan tar dumma beslut och kastar bollen i tvingade situationer, han är träffsäker med sina korta passningar och han är kall i fickan. Många av dessa styrkor kan dock ifrågasättas när man ser hans spel under försäsongen. Mot Saints kunde han inte läsa av försvaret och gjorde inga korrekta ändringar i spelet, mot både Saints och Bears var många kast bakom receivers och i samtliga matcher har han stundtals varit långsam att hitta sina receivers. Men han står alltid lika kall i fickan, trots den offensiva linjens katastrofala spel. Hans svagheter ligger i att hans arm inte är vidare stark vilket gör att försvaret kan minska planen samt att han inte är en spelare som kan prestera bakom en så ihålig offensiv linje. Jag har inte mycket emot Flynn, han är en rätt ljummen quarterback som säkert kan vinna matcher med bra spelare runt om sig. Men i Raiders saknar han en stjärnreceiver och tid i fickan. Det är hans största hinder för att vinna startjobbet, situationen är helt enkelt inte någon som han kan blomma i.

FlynnPryorTerrelle Pryor har sett bra ut när han har fått spela, men det är viktigt att komma ihåg att han har mött reserver hela tiden. Mot Bears var det lite startspelare kvar när han klev på, så det är den enda tid som egentligen kan bedömas. Pryors styrkor är hans fantastiska atletiska förmåga att springa bollen och undvika rushande försvarare, han kastar bättre djupa bollar än Flynn och han har utvecklats trots begränsad speltid under sin karriär. Men han är inkonsekvent med sina kast, tar dåliga beslut och är en risk att slarva bort matcher. Vad som talar för Pryor är att han onekligen är mer tacksam att ha bakom den kassa offensiva linjen, vilket vi såg mot Bears. När försvarare störtar in kan han undvika en sack genom att springa därifrån. Han är en tillgång vid ”broken plays” på ett sätt som passar i Raiders, då det är precis vad vi kommer att se om och om igen under säsongen. Receivers som inte blir fria, en offensiv linje som släpper förbi försvarare och ett springspel med problem. Men Pryor måste bli bättre på att läsa spelet. Vid flera tillfällen har han tagit bollen själv vid read-option istället för att lämna av den, det får han inte göra. Han är ivrig under försäsongen att visa vad han kan, om han utnämns som starter så får han inte försöka göra för mycket själv.

På torsdag spelare Raiders den sista försäsongsmatchen innan säsongen kickar igång. Då kommer fansen få se Pryor kliva på planen som starter. Matt Flynn har enligt rapporter haft problem med sin armbåge under hela camp. Det har hindrat honom på träningarna enligt Coach Allen, han har lämnat träningar med en ispåse och är i dagsläget för sliten för att träna och spela. Det är Pryors möjlighet att sno startjobbet från Flynn. Spelar han bra, tar poäng och undviker att ta dåliga beslut/slarva med bollen så kommer han få starta i september. Han måste ta till vara på varje snap han får.

Men Pryor spelar under rätt otacksamma omständigheter. Man möter som sagt Seahawks, ett av ligans absolut bästa försvar med fysiska cornerbacks och en fruktad passrush. Raiders wide receivers har problem med stora, starka corners, framförallt brukar Rod Streater kunna försvinna i sådana matcher. När man möter ett försvar som kör press på linjen med sina corners är det viktigt att den offensiva linjen kan hålla undan pass-rushen tillräckligt länge för att lagets receivers kan slita sig fria. Det kan skapa problem. Vi har sett den linjen skaka något enormt och på torsdag spelar Menelik Watson sin första match i Raiders, sin första match någonsin som left tackle och han har tränat ungefär en vecka på camp. Pryors blind side är med andra ord i händer som ingen har sett än. Allt detta betyder att Pryors chanser att bevisa sitt värde är något försvårat. Men man kan väl inte heller påstå att Matt Flynn har haft den mest tacksamma matchbilden när han har startat.

raiders-seahawksCoach Allens problem är att mot Seattle Seahawks är det den fjärde försäsongsmatchen, då brukar man inte starta sina bästa spelare. Om Seahawks inte gör det får Pryor ingen chans att visa vad han går för mot ett riktigt försvar innan säsongen kickar igång. Det kan därför vara lättare att ha överseende med Flynns dåliga match mot Saints än med Pryors oerfarenhet mot starters. Det är dumt att ta ett beslut baserat på en match. Att Flynn har startat alla matcher innebär att han har varit bättre på träningar och att tränarstaben tror att han ger Raider störst chans att vinna. Det försvinner inte av en dålig match. Men allt beror på hur jämn kampen mellan dem var innan denna match. Onekligen är en stor del av frågan i vilken riktning som Raiders organisation vill gå. Med Flynn får man ett konventionellt anfall, en QB som står i fickan och plockar isär försvaret. Med Pryor får man ett mer levande anfall som kan göra betydligt mer saker, men där passningsspelet inte är lika putsat. Coach Allen har föredragit det första, traditionella och pålitliga mer än det senare, nya och oberäkneliga. Men som sagt, allt det kan förändras genom en bra insats av Pryor på torsdag.

Min personliga åsikt är att Pryor i dagsläget ger Raiders störst chans att vinna. Den fallerande fickan är något som talar för Pryor. Med read-option så saktar man ner motståndarnas rush eftersom de måste räkna med att quarterbacken springer med bollen. Det kommer hjälpa Raiders tveksamma tackles i passblock. Bollsäkerhet har alltid varit Matt Flynns starkaste kort, att han inte ger bollen till motståndarna och att även om det blir få poäng framåt blir det inga bakåt när anfallet är på plan. Mot Bears fick den styrkan sig en rejäl törn. Om Pryor är upp och ned kanske hans ”upp” kan hjälpa oss vinna några matcher. Med Flynns ljumna medelspel så krävs det att Raiders andra spelare avgör matcherna. Det är inget som vi har sett några tendenser till att någon kan klara av. Så jag säger – släng Pryor i poolen och se om han klarar sig. Drunknar han i passrush så ta ut honom igen. Simmar han förbi försvaret och fixar touchdowns, låt honom hållas. Det finns en fördel som jag tycker överväger nackdelen, åtminstone av vad vi har sett än så länge.

Nyheter

To Top