Raiders

Inför Raiders – Seahawks

Raiders börjar nu möta de bättre lagen i NFL och på söndag är det regerande Super Bowl-mästrarna Seattle Seahawks som står för motståndet.

Det var i den sista matchen under försäsongen som Derek Carr vann startjobbet som quarterback, efter en imponerande uppvisning mot just Seattle Seahawks. Carr var lysande trots att han gick upp mot Seahawks fruktade försvar. Men på söndag är det inte försäsong, det är inte träning, det är allvar mot ett Seahawks som inte har råd att slarva mot sämre motstånd.

Inte nog med att Raiders är NFLs just nu sämsta lag, de åker också till den absolut svåraste bortaarenan och spelar mot regerande världsmästare. Det kommer inte bli en trevlig söndag. Vi är inte så desillusionerade att vi tror att Raiders kan vinna matchen, så vi försöker inte lista ut hur de skulle kunna göra. Istället lyfter vi fram intressanta punkter inför söndagens slakt.

Seattles försvar
Seattles försvar tillhör som vi alla vet ligans absoluta topp. De är vana vid att fylla boxen med sin stora safety Kam Chancellor och lämna Earl Thomas ensam där bak. Därför är de väldigt tuffa att springa mot och utmanar motståndarna att kasta bollen. Vi har sett, framförallt i år, att motståndarförsvaret allt för ofta får diktera vad Raiders gör offensivt. På söndag får vi se samma sak igen och Raiders kommer kasta bollen ofta.

Det blir då kul att följa Seahawks hyllade cornerback Richard Sherman. Han är inte van att få mycket bollar mot sig, men Derek Carr är inte rädd. Han har kastat mot Darrelle Revis, Patrick Peterson och Joe Haden tidigare i år. Ser Carr en match-up han gillar eller ett relativt bra en-mot-en-läge så har han inte tvekat, han kommer nog fortsätta på samma sätt på söndag. Blir det ett handfull interceptions mot ligans kanske bästa försvar?

Derek Carr
Det är tråkigt att quarterbacken får så mycket uppmärksamhet när det är en lagsport, men det flödar inte direkt om intressanta spelare på Raiders roster. Då hade de inte varit 0-7. Carr såg som sagt bra ut i senaste mötet och har haft en god utveckling under säsongen. Hans största svaghet har varit att identifiera blitzar och hantera press i fickan, det syntes inte minst mot Browns.

Seahawks är inte vidare äventyrliga i sitt försvar, de blitzar sällan och är rätt ärliga med vad de gör. De litar helt enkelt på att deras spelare är bättre. Det underlättar åtminstone lite för Carr, som inte behöver bekymra sig över komplicerade defensiva uppställningar som när de mötte Jets vecka 1.

Benson Mayowa och Khalil Mack
Båda hade en riktigt bra match senaste mot Browns och var mycket av orsaken till varför Raiders inte gav upp mycket på marken. Nu möter de en mer atletisk quarterback i Russell Wilson, som gärna lämnar fickan om läge finns. Det gäller att man spelar med tålamod och aldrig släpper sin sida om man har contain (dvs. ansvar för en sida av linjen).

För Mayowa är det dessutom ett återbesök hos sin forna klubb. Seahawks släppte honom tidigare i år och Raiders plockade upp honom på waivern. Han gick från att vara för dålig för att spela i Seahawks till att starta i Raiders. Påminn mig igen varför vi är 0-7?

Raiders springförsvar
Mot Browns var Raiders försvar faktiskt bra. Linebackers attackerade i springspelet och tacklingarna satt. Till och med Miles Burris såg inte jättedålig ut. Nu möter de ett lag av en helt annan kvalité. Senast de mötte ett lag med ett så framgångsrikt springspel som Seattle var Texans vecka två, då tillät de 188 yards på marken.

Seahawks är dessutom ännu bättre än Texans på att springa med bollen. Marshawn Lynch kommer ha en kanondag om Raiders inte är fullt inriktade på att stoppa honom. Och då kastar Russell Wilson istället en 5-6 touchdowns. Det ska inte bli kul att se hur Raiders försöker stoppa Lynch, Robert Turbin eller Christine Michael. Det kommer de helt enkelt inte lyckas med.

För alla er som verkligen älskar Raiders kommer den största utmaningen efter första halvlek är slut. Då är matchen kanske redan avgjord och klockan är nära midnatt. Håller man sig vaken och är trött hela arbetsdagen, enbart för att hörda ut och se sin lag åka på storpisk? Eller ger man upp i halvtid, lägger sig och undviker den fortsatta tortyren?

Nyheter

To Top