Prospect

Michael Penix Jr. (QB, Washington), NFL Draft 2024

Michael Penix Jr.

QB, Washington

Uppdaterad: 2024-04-26 04:45

Draftad av: Atlanta Falcons (Runda: 1, Plats: 8)

Genomsnittligt betyg: 81 (3)

Vikt: 97 kg
Längd: 191 cmLasses omdöme (82): Inledde i Indiana utan att imponera och hade övervägande problem att hålla sig hel. Så när han började leverera match efter match i Washington kändes det väldigt överraskande. Riktigt bra 2022 och helt fenomenal 2023 med en fantastisk grupp receivers att lägga bollarna på. Det som direkt sticker ut är hans starka vänsterarm och precision i de djupa bollarna. Oerhört snabb release och kan snärta iväg bollen som vi knäpper med fingrarna med en liten vickning i handleden. Ser lite lång och stel ut ibland när han rör sig men annars atletisk nog för att röra sig fritt i och utanför fickan och kan enkelt ta yards på marken när det krävs. Även bra fotarbete och ser vackert ut när han steppar åt sidan för att undvika en sack. Ser trygg ut när han rullar ut från fickan och passar i rörelse eller när spelet bryter samman. Ser ut att läsa spelet bra innan snap och är inte rädd att kalla ett nytt spel efter vad han ser. Men höfterna skulle kunna vara mjukare och hans rörelse i kasten kan behöva jobbas på. Skulle även behöva lära sig när han inte ska passa bollen då det ibland är lite för stor risk. Redan 24 år och skadorna tidigare i karriären är väl egentligen det jag kommer på som talar emot. Avslutade med kanske sin bästa match i semifinalen mot Texas för att sen följa upp med en av sina sämre i finalen mot Michigan.

Magnus omdöme (79): Som vänsterhänt så är jag alltid lite extra svag för vänsterhänta quarterbacks. Men jag ska erkänna att jag inte var särskilt imponerad av Michael Penix under hans 4 år på Indiana, han var inte dålig, men spelade inte heller som en framtida NFL-spelare. Transfern till Washington blev lyftet för honom, två starka säsonger med spikrak utveckling, och nu är det en spelare som ser ut att ha det som krävs. Den tidigare Huskien besitter en stark vänsterarm, får rejäl kraft i sina kast. Kan sätta den djupt över hela banan och också trycka in bollen i små ytor, bra på att lägga bollen så receivern har övertaget. Just det djupa spelet har varit en framgång senaste två åren. Under 2022 och 2023 hade han sammanlagt 36 passningar som färdades 40 yards eller mer i luften. Väldigt få misstag med tanke på hur ofta han går djupt, vilket stärker bilden av en spelare med god precision och förmåga att läsa försvaret. Går igenom sina targets snabbt och tycker han ofta gör bra bedömningar. Sällan han fastnar med blicken utan går vidare. Rör sig rätt bra i fickan och känner vart trycket kommer. Har relativt låg andel sacks. Bra atletisk förmåga, är snabb och stark, men inte någon som hotar ett försvar med sina ben. Haft massor med skador under åren, vilket oroar. Kan bli lite slarvig i fotarbetet vilket märks när han kastar i fart. Inte alls samma precision. Har i Washington spelat med väldigt bra WR-grupp som haft styrkor som passat honom (stora och duktiga på att vinna dueller). En intressant spelare som jag tror NFL-lagen kommer ha väldigt varierad bedömning på baserat på skador, vänsterhänt och system.

Richards omdöme (81): Penix är en mer old-school QB än sina kamrater i årets draft. En mer typisk pocket passer än något annat, med bristande mobilitet. Det betyder dock inte att han är en stilla måltavla, han rör sig väl i fickan och vet hur han ska undvika pressures och sacks, både genom små förflyttningar och genom att få ut bollen. Är snabb från beslut till kast. Hans kaströrelse är fulast i årets draft, ser ut som en vänsterhänt Uncle Rico. Men det funkar ju onekligen ändå. Hans djupa bollar är snuskigt fina, sätter den i steget med fina bågar på sina receivers. Överlag tycker jag armen finns där för att kasta alla typer av bollar, även om han är mer pricksäker på vertikala är horisontella routes. Svårare med placering och timing på crossing routes etc. Ett tacksamt system för honom, mycket snabba bollar på WR screens, quick game eller djupa bomber. Inte så mycket centralt även om han attackerar där tidvis. Föredrar sidorna som inte är lika suddiga, färre personer och lättare reads (i det anfall han lämnar). Utöver hans prestationer på plan har han en oroväckande skadehistorik som borde knuffa ner honom på brädan.

Highlights

Michael Penix Jr. (QB, Washington), NFL Draft 2024

Nyheter

To Top