Prospect

Jer’Zhan Newton (DL, Illinois), NFL Draft 2024

Jer’Zhan Newton

DL, Illinois

Uppdaterad: 2024-03-14 14:37

Genomsnittligt betyg: 82 (4)

Vikt: 134 kg
Längd: 188 cmMattias omdöme (84): Tung och kvick tackle med en löjligt snabb closing speed. Känns som att han förvånar mindre offensiva spelare när han hinner ifatt dem. Har en del explosivitet i sig och är kanske inte den som gillar att ankra för mycket. Spelar med viss otålighet och vill antingen jaga QBs eller boll. Hög energi och aggressivitet. Svår att få händerna på om man inte får stopp på honom direkt, men då kommer han ofta en gång till. Väldigt medveten om vad som händer, slår ned bollar och jagar ned spel bakifrån. Jag är imponerad av Newton som en attackerande och väldigt aktiv DT.

Lasses omdöme (83): Låg tidigt högt på allas mock drafts men har nu sjunkit vilket jag inte riktigt är med på. Visst, han kanske låg lite väl högt från start men för mig är Newton absolut ett topp-15 val i årets draft. Två riktigt produktiva år i college och det tar inte många snaps innan man får upp ögonen för Newton på insidan av Illinois linje trots att han egentligen är lite för liten för positionen. Jobbar med riktigt fin teknik och aktiva armar och händer som direkt är uppe i ansiktet på sin motståndare. Oerhört effektiv push-pull och reagerar och vinner ofta snabbt. Kan vinna både med tålamod och med explosivitet som pass rusher och hittar vägar till QB både på in- och utsidan. Bra balans och kroppskontroll och kan vinna med teknik, aggressivitet och ren styrka. Känns överlag atletisk och naturlig i sina rörelser och är svår att få händerna på. Storleken är väl frågetecknet och har det tuffare mot double team upp i mitten. Inte heller typen av DT som pluggar igen och låser emot spring.

Magnus omdöme (81): Kompat DT med explosivitet, aggresivitet och rörlighet. Kan ställa upp på fler positioner längst med en linje och har en bred repertoar. Att han kan flyttas runt längst med linjen ger bra taktiskt flexibilitet, både styrkan och tyngden för insidan och farten och rörligheten för utsidan. Är lite stel i höfterna, så ingen low bender. Explosiv ut ur sin stance och får med sig kraft när han ska penetrera linjen. Ofta han överrumplar den linjeman som har ansvar för honom och med hjälp av kraften tar sig förbi. Har starka tunga händer som han använder med god teknik, ger en solid insats i varje spel. Spelar oftast med bra pad level och har som pass rusher alltid en plan. Duktig på att använda händerna och fötterna synkat, pusch samtidigt som sidstep för att ta sig förbi, olika countermoves och fin swim move. Kan använda sin explosivitet och styrka för att vinna med bull rush. I spring är han användbar vare sig han ska täppa till luckor, penetrera linjen eller sätta edge. Är kanske lite för kort för vad som egentligen önskas, är inte en som cloggar igen hål, men vi har sett många spelare bli dominanta ändå. Mångsidigheten och potentialen som pass rusher från insidan attraherar.

Jer’Zhan Newton (DL, Illinois), NFL Draft 2024

Nyheter

To Top