Prospect

Drake Maye (QB, North Carolina), NFL Draft 2024

Drake Maye

QB, North Carolina

Uppdaterad: 2024-03-20 20:54

Genomsnittligt betyg: 88 (3)

Vikt: 104 kg
Längd: 193 cmLasses omdöme (93): Helt otroligt bra 2022 och aningen mer mänsklig 2023 med sämre spelare runt omkring sig, fortfarande riktigt bra. Kan man säga den modernt traditionella QB:en? Pocket passer som med enkelhet kan ta yards med fötterna. En bra Daniel Jones helt enkelt. Tycker det är svårt att scouta även Maye då han egentligen bara haft en receiver av klass och spelat bakom en ganska trasig linje. Så han har fått rulla ut mycket och haft tid att plantera fötterna i fickan. Men kan direkt säga att hans arm sticker ut som kanske den bästa i årets draft. Oerhört fin träffsäkerhet, stark arm och klarar alla kasst och inga större problem med de djupa bollarna, syntes framförallt när Tez Walker kom in i slutet av säsongen då Maye hade haft en liten dipp innan. Han kan både sätta den stenhårda passen i bröstet på sin receiver men även den där lätta touchen då han lägger en mjuk och fin boll. Nått i varje fall jag inte ser så ofta i college. En annan härlig grej är att han inte har någon go to route eller ett kasst han föredrar. Han kastar alla olika hela tiden. Heller inga problem att få iväg en fin pass med en rusher hängande på honom. Hade dock gärna sett att han kastade bort ett par fler bollar i farliga lägen. Hamnar i små svackor i mellan åt och måste komma tillbaka snabbare, kort minne brukar man väl säga. Ser även ut att inte riktigt läsa av försvaret innan snap och missar pressen för ofta. Men på det stora hela, en grym QB.

Magnus omdöme (85): Välbyggde Drake Maye har varit ett omtalat namn under hela sin college tid, och har haft ett spel som visat att allt prat varit befogat. Tog över starter jobbet på North Carolina när Sam Howell försvann till NFL, och han fyllde dom skorna utan problem. 2022 var sensationellt bra, 2023 var lite sämre men orsakerna till det finns (t.ex. en svag linje). Är idealiskt byggd (iaf utifrån traditionella mått), atletisk med fart och snabba fötter. Han har en levande arm och sätter rejäl fart på bollen och gör det med god precision. Kan kasta med touch, men gör det lite för sällan. Har en gunslinger-ådra i sig och som alltid är det på gott och ont. Det goda är att han inte är rädd för att kasta bollen oavsett läge och det onda är samma sak. Har dock blivit bättre på att bedöma lägena. Tycker han är som bäst när det är mycket PA och han kan kasta på sin första read. Är ett hot med fötterna så effektiv på roll outs och rena flykter, oavsett om han passar eller springer själv. Har en bra bas när han kastar, men kan utan problem slinga iväg bollen även när fötterna inte är i position. Stark arm. Maye har allt som krävs för att bli en bra NFL QB, nycklarna kommer vara att hantera mer komplexa försvar utan att misstagen ökar.

Richards omdöme (87): Maye är årets näst bästa QB och inte så långt bakom Caleb. Armtalang är en ful översättning som stämmer in på Maye. Han har arm nog att kasta överallt och att göra det även ur position, antingen i rörelse eller utan att ha kroppen med sig. Kan zippa iväg en pass utan att kliva igenom, och har en fin teknik i ren ficka. Är som bäst förstås när han hålls ren, något mer panik i kasten under stress. Då kan bollen flyga iväg. Ibland är han lite för ivrig att söka stora spel och borde ta de enkla alternativen innan de försvinner. Jag gillar hans förmåga att läsa hela planen och att attackera alla delar lika bra, likväl hans villighet att tvinga in bollen i tighta fönster. Tar han onödiga risker, särskilt när han är stressad? Absolut, men jag tonar hellre ner aggressivitet än försöker skapa den. Han har inte haft bästa omgivningen runt sig, om man jämför med t.ex. Jayden Daniels, så statsen är kanske inte de mest imponerande. Men jag ser en prototypisk modern QB med funktionell atletisk förmåga, arm och självförtroende för att bära ett lag.

Drake Maye (QB, North Carolina), NFL Draft 2024

Nyheter

To Top