Draften

Duke Riley – Blickar mot NFL

Att se spelet är en viktig egenskap för en fotbollsspelare. När den, numera före detta, LSU linebackern Duke Riley var sju-åtta år var han nära att mista synen helt, nu är han veckor ifrån att draftas till NFL.

Vid sju års ålder drabbades Duke Riley av hjärnhinneinflammation och fick spendera ett par veckor på sjukhus. Hjärnhinneinflammation är allvarligt i sig, när den sprider sig till ryggmärgen är det än värre. Den sjuke riskerar att få permanent hjärnskada, mista sin hörsel, blindhet och även sitt liv. I Duke Rileys fall var det synen som påverkades och det var länge osäkert om han skulle återfå den. För att se överhuvudtaget tvingades han använda glasögon med centimetertjocka glas. Att spela fotboll var inte något att tänka på för den unge pojken.

Men med åren kom synen tillbaks mer och mer och slutligen var den helt återställd, vilket sågs som ett litet mirakel. I samma veva började fotbollskarriären ta fart. På high school var han en framträdande spelare på den framgångsrika River Ridge-skolan utanför New Orleans. Riley, som ursprungligen är från Buras i sydöstra Louisiana, hade som de flesta fotbollsspelande ynglingar i Louisiana en dröm om att få tillhöra statens stolthet LSU. När han fick erbjudande om att spendera sina college-år där var valet givet.

Efter tre tysta säsonger där han främst bidrog i special teams så blommade han ut under 2016 när han fick chansen som starter. Den snabbe och rörlige linebackern var så bra att lagkamraterna röstade fram honom som lagets MVP. Spelaren som han ersatte i laguppställningen var nuvarande Atlanta Falcons-spelaren Deion Jones. Även Jones var osynlig i tre år innan han exploderade under sitt senior år 2015, nu är Jones en av de intressantaste unga försvararna i NFL. Kanske kan Duke Riley, som påminner en del om Jones som spelare, följa honom även i det spåret.

En fin säsong och en lyckad Senior Bowl-vecka har gjort att många lag fått upp ögonen för honom. Han som var nära att sluta se, har efter en lång resa blivit sedd.

Nyheter

To Top