College

Veckans College – En nattmangling

Förra veckan hade en hel del fina matcher på schemat, men denna, den andra veckan, är helt makalös. Framförallt är det en vecka där nattugglan kommer ha fullt upp då lördagsnatten är späckad med sevärda matcher. Fyra av mötena vi blickar fram emot är mellan rankade motstånd.

Första veckan passerade rätt fort och det var inte några större skrällar. Staten Texas hade en hiskelig vecka. Främst var den stormen Harvey som härjat och fyllt stora delar av södra Texas med vatten, men även fotbollsmässigt var det tungt. Baylor föll mot FCS-skolan Liberty, Texas torskade hemma mot Maryland och Texas A&M åkte på en riktig näsbränna då UCLA vände ett 44-10 underläge på dryga kvarten.

Denna helg pratas det om nästa naturkatastrof, orkanen Irma, och nu är det Florida som är i riskzonen. Någon match är redan inställd medan andra har flyttats i tid, det kan hända att ytterligare matcher får flytta på sig. Av de fem som valts ut här under är det nog endast Clemson – Auburn som ens är lite i riskzon att påverkas av Irma.

 

9 September, 21:30, University Park, PA (Espn Player)

 #4 Penn State (1-0)

Pittsburgh (1-0)

Förra säsongen bjöd dessa två gäng på en väldigt sevärd tillställning på Heinz Field i Pittsburgh. Ett Pennsylvania-derby som gav mersmak om framtiden för denna rivalitet. I år förväntas det bli en mer ensidig historia då Penn States fräscha anfall bör vara klasser bättre än sitt motstånd.

Pittsburgh behövde övertid för att besegra, förvisso duktiga, FCS-laget Youngstown State i den första matchen. Det finns såklart med en underskattningsfaktor i en sådan insats, men Pitt såg inte speciellt vassa ut och jag hittar inte något som får mig att tro på Pitt i denna match. Försvarsmässigt är passförsvaret en svaghet, vilket klingar lite illa när QB Trace McSorley har en arm som kan såra ordentligt. För att stoppa blödningen som kommer via stora passpel måste Pitt offra folk i boxen, vilket Penn State kan utnyttja med nationens främste RB, Saquon Barkley. Då är Pittsburghs chans alltså att låta offensiven gå ut och bjuda på samma medicin som Penn State, men det finns inte manskapet för då närapå hela anfallet från förra säsongen försvunnit. QB Max Browne är inte Nathan Peterman och RB Quadre Ollison är inte James Conner. Penn State har inte det vassaste försvaret men det är tillräckligt bra för att inte låta Pitt hänga med.

Jag tror detta blir en ensidig tillställning där Penn State förmodligen vinner med  20+ poäng.

 

10 September, 01:00, Clemson, SC (Espn Player)

  #3 Clemson (1-0)

 #13 Auburn (1-0)

Ett väldigt intressant tigermöte där vinnaren på allvar sätter en prägel på sin säsong.

Detta är en match mellan två lag med starka och aggressiva försvar. Håller Clemson som det något starkare försvaret, men Auburn är bara snäppet efter. Förra året möttes lagen i Auburn, då vann Clemson med 19-13 och jag förväntar mig samma poängsnåla match i dag. Bägge försvaren innehåller kommande stjärnor. För att nämna några så säger jag Dexter Lawrence, Clelin Ferrell och Christian Wilkins på Clemsons defensiva linje och DE Marlon Davidson, DT Derrick Brown samt CB Carlton Davis. Ska anfallen producera gäller det att spela med skärpa och utnyttja de tillfällen som ges.

Regerande mästarens anfall såg nästan lika imponerande ut som vi vant oss vid under senaste åren, visserligen mot svaga Kent State men ändå. Nye QBn Kelly Bryant såg enligt många ut som Deshaun Watson och det är förmodligen det allra intressantaste här, hur kan han prestera mot ett kvalitativt motstånd. Auburn är ett bra lag som många ser som en potentiell utmanare till Alabama om bitarna faller på plats. Den största biten som ska falla på plats är QB Jarrett Stidham, han var okej i premiären och kommer växa med tiden.

Det anfall som lyckas bäst sett över hela matchen, alltså flytta bollen med regelbundenhet, kommer vinna här. Jag tror det blir Clemson med sin fina offensiva linje och mer talang på skillpositionerna.

 

10 September, 01:30, Columbus, OH (Espn Player)

 #2 Ohio State (1-0)

#5 Oklahoma (1-0)

Här har vi en riktig baddare att se fram emot. Rookie-coachen Lincoln Riley ska ta sina Sooners upp till Columbus för att möta ett Ohio State som är coachat av legendaren Urban Meyer, det finns inte många tuffare utmaningar.

Oklahoma må vara underdogs i denna match men laget har helt klart element som gör att man kan vinna. Ohio St har haft en galen omsättning i secondaryt, tre spelare valdes i första rundan i vårens draft, och det kommer ta några veckor innan de unga ersättarna är varma i kläderna. Förra helgen så var Indianas anfall väldigt framgångsrika mot Ohio State när det kom till passattacken. Indiana hade över 400 yards i passanfall, här kommer en av Heisman-favoriterna, Baker Mayfield, in och han kan driva ett anfall luftvägen. För Ohio State handlar det om att den fina front seven, med DE Sam Hubbard och Nick Bosa, sätter tryck på Mayfield samtidigt som springspelet drar ned Oklahomas tid med bollen, bryta den rytm som Sooners vill ha. RB J.K Dobbins såg väldigt bra ut i premiären, nu får förstaårsspelaren visa upp sig mot ett starkare motstånd.

Ohio State har ett bättre försvar med mer djup, det gör att segern går till hemmalaget.

 

10 September, 01:30, South Bend, IN

 #24 Notre Dame (1-0)

 #15 Georgia (1-0)

I vecka ett fick svenske Jordan Genmark-Heath göra debut för Notre Dame, det är vansinnigt stort och otroligt kul. Vi hoppas att Jordan får fortsatt speltid och chansen att visa upp sig.

Detta blir andra gången i historien som dessa två skolor möts, senast, i Sugar Bowl 1981, stod en nationell titel på spel. Då vann Georgia och tog sin hittills enda nationella titel. Nu är inte betydelsen lika stor, men bägge lagen är rankade och har hopp om att visa världen att man är bättre än vad föregående år indikerade.

Notre Dame såg skapliga ut i segern mot Temple och nu blir det lite upp till bevis. Georgia fick se sin startande QB, Jacob Eason, skada knät i premiären och kommer vara borta en tid. Jag är inte speciellt såld på Eason och ersättaren Jake Fromm är väldigt talangfull och har chansen att spela till sig startplatsen. RB Nick Chubb har lagt än mer tid mellan nutid och den knäskada han ådrog sig 2015, han kommer sätta Notre Dames springförsvar på ett ordentligt prov. Chubb är en spelare som har all talang i världen. Notre Dame har en intressant QB i Brandon Wimbush och han spelar bakom en av de allra främsta offensiva linjerna som ger honom bra med tid och öppnar hål för springspelet. På receiversidan har Wimbush ett av de coolaste namnen i min bok, Equanimeous St. Brown. Förutom förnamnet har St. Brown en lång kropp som är väldigt svår att hålla bort. Tryggheten fån den offensiva linjen, tillsammans med hemma plan, tror jag avgör till Notre Dames fördel.

 

10 September, 02:30, Los Angeles, CA

#6 USC (1-0)

#14 Stanford (1-0)

Oh boy, här kommer en oerhört spännande match. Två lag som bägge aspirerar på Pac-12 titeln, två lag som siktar på slutspelsplatser och två lag som inte gillar varandra. Det har bjudits på ett gäng sevärda matcher under senaste säsongerna och mina förhoppningar är att denna också blir det. Ska man tro förhandstipsen är detta ett sannolikt konferensfinalspar senare i höst.

Det är ett möte mellan USCs talang och fart, förmåga att glänsa, mot Stanfords smarta, tunga och pålitliga spel. En sportbil mot en SUV om ni vill. Då handlar det om att skapa förutsättningar där motståndarna inte kan köra. Trojans vill ha tempo och ytor medan Stanford gärna ser att matchen avgörs av kampen mellan linjerna.

USCs QB Sam Darnold behöver ingen längre presentation, det är ett namn som vi kommer höra ett par miljoner gånger denna höst. Han var lite rostig i premiären mot Western Michigan och det kan sägas om hela USC. 49-31 är en klar seger men tror inte HC Clay Helton var speciellt nöjd med vad han fick se av sitt försvar. RB Ronald Jones hade dock en fin afton och sprang för 150 yards och 3 TD. Att ha ett effektivt springspel blir väldigt viktigt mot ett starkt Stanford försvar. Åt andra hållet är det samma visa, kommer Stanford kunna springa med bollen som mot plutten Rice i premiären? Att flytta bollen efter marken är direkt livsviktigt för Stanford då QB Keller Chryst ännu inte är en spelare som vinner matcher åt ett lag. Någonstans så tror jag att Stanford vinner detta. HC David Shaw vet hur USC ska besegras och att slå ur underläge är något som passar Stanford.

 

Nyheter

To Top