College

Kan Alabama rubbas i första semifinalen i College?

Tidigare i år skrev jag att det hade varit roligt att se vad Washington med sitt effektiva pass-spel hade kunnat göra på den till synes orubbliga jätten Alabama. Semifinalen mellan landets etta och landets fyra uppfyllde min önskan då just Washington och Alabama möts i Peach Bowl.

 

Chick-fil-A Peach Bowl, Georgia Dome, Atlanta, GA

Lördag 31 December 21:00

4. Washington (12-1)

1. Alabama (13-0)

 

Jätten Alabama är regerande mästare och just nu försöker de flesta experter hitta något som skulle motivera en artikel på att de inte kommer bli mästare även i år. Utan att dyka för djupt i analyserna kan man väl säga att Alabama är så nära ett komplett lag som möjligt, framförallt i försvaret. Den defensiva linjen är en av landets bästa med DE Jonathan Allen i spetsen. Bakom linjen har du landets bästa uppsättning av linebackers och både Reuben Foster och Tim Williams kan mycket väl vara LB ett och två i draften till våren. Lagets secondary är såklart också bra med två imponerande corners i Marlon Humphrey och Minkah Fitzpatrick och den mångsidiga safetyn Ronnie Harrison som täckt upp mer än väl för den skadade Eddie Jackson. Men ska man såra Alabama så är ett väl fungerande spel i luften det mest effektiva vapnet och det gör Washington bra med QB Jake Browning och en av landets bästa offensiva linjer. Kan bara linjen hålla Alabamas box någon sekund extra så har Browning goda chanser att hiva iväg bollar på den snabbe receivern John Ross. Det här är förstås i de bästa av världar men är det nått lag som ska ha chansen att öppna upp Alabamas försvar så är det Washington.

Huskies var lite av det vågade valet innan säsongen och många hade dem som utmanare i Pac12, trots det är deras fina säsong lite av en överraskning. Precis som Alabama har man varit bra i stort sett över hela planen om än inte så dominanta som Alabama. Förutom ovan genomgång av offensiven kan vi lägga till ytterligare en bra RB i Washington, Myles Gaskin, som har gjort att Huskies är ett hot både i luften och på marken. Försvaret har kanske inte lika dominerande defensiv linje som Alabama, framförallt inte sen pass rushern Joe Marthis skadade sig, men bakom är det vackert. LB-paret Keishawn Bierria och Azeem Victor har storspelat hela året, tyvärr får Huskies klara sig utan även Victor som är skadad. Lagets kanske största stjärna är safetyn Budda Baker som allti där nära bollen och leder försvaret på ett imponerande sätt och det lär behövas mot Alabamas offensiv. Freshman QB:en Jalen Hurts har presterat på en nivå ingen vågat hoppats på och det var länge sen Alabama hade en så intressant QB. Springspelet har inte den vanliga stjärnan som man blivit bortskämd med, istället har du en grupp av gifta RB’s där Damien Harris är den som stuckit ut mest. WR Calvin Ridley har inte en så bra säsong som många trodde bakom sig men är ett ständigt hot tillsammans med TE O.J. Howard och som grädde på moset sitter man inne på landets kanske bästa tackle, Cam Robinson.

 

Håll koll på:

Alabama: QB Jalen Hurts, LT Cam Robinson, RB Damien Harris, DE Jonathan Allen, ILB Reuben Foster, OLB Tim Williams, CB Marlon Humphrey

Washington: QB Jake Browning, RB Myles Gaskin, WR John Ross, OLB Keishawn Bierria, CB Sidney Jones, FS Budda Baker

Nyheter

To Top