Analyser

Trubisky-effekten kan bli Bears smala lycka

Foto: Jonathan Daniel/Getty Images

Chicago Bears 3-13 resultat 2016 är det värsta organisationen presterat sedan ligan började med 16 matcher. Laget har missat slutspel sex säsonger i rad men även om off season inte gett fansen mycket förhoppningar om ett avsevärt bättre 2017 kommer Bears falla framåt.

Chicago, likt alla andra lag, ser lite annorlunda inför 2017, men den sammanlagda skickligheten och klass på truppen är relativt konstant. QB Jay Cutler, som aldrig blev den stötte(s)pelare organisationen hoppades på under åtta år, är borta. Cutler höll på att förbereda sig för karriären efter football som expertkommentator på FOX när han istället blev ersättare för skadade Ryan Tannehill i Miami och återförenas med Adam Gase som tidigare var OC i Chicago.

Det är synnerligen nya QB-tider i Chicago när Mitchell Trubisky, som draftens andra val, fick många att undra vad Bears egentligen såg i North Carolina-spelaren som startat sparsamma 13 matcher i College. Bears fick offra flera val för att byta upp sig från plats tre till två och de hade dessutom nyligen skrivet ett treårskontrakt med Mike Glennon värt 45 miljoner varav 16 garanterade. Nu är frågan om Trubisky, som de uppenbarligen ser som framtiden, kommer att spela redan i höst. Han har gjort bra ifrån sig i de första försäsongsmatcherna men det mesta pekar på att Glennon inleder som starter. Glennon som suttit fast på bänken i Tampa Bay sedan Jameis Winston-eran inledes där nere i söder och inte direkt bunkrat matcherfarenhet de senaste åren.

Om säsongen barkar åt 2016-års klass lär rookien Trubisky få chansen snarast. QB:s valda i omgång ett förväntas starta ganska omgående, så även Trubisky. Oavsett vilket är det aldrig ett gott tecken att gå in i säsongen med osäkerhet kring lagets viktigaste position och Glennon vet att hans tid i Bears inte är mångårig fastän det står tre år på kontraktet.

Nummer 24, Jordan Howard, är Bears mest spännande spelare.  Foto: Jonathan Daniel/Getty Images.

John Fox, huvudtränaren som inte visste om att Bears skulle satsa så hårt på den oprövade QB:n i draften, har varit omtalad och spekulationer om hans avsked från klubben har cirkulerat. Fox har vunnit bara nio matcher med laget och torskat 23, han lär inte vara kvar nästa år. Men nu är han det och han har en del frågetecken att räta ut om säsongen ska innebära fajt i divisionen och att han sitter kvar på tronen.

Anfallet har potential att lysa upp. Bears var aktiva i free agency och fyllde upp leden bra, dock har de inte plockat in stjärnspelare som ska ersätta tappade starters rakt av. Det tydligaste exemplet på det är att hålet efter Alshon Jeffery (numera i Eagles) ska fyllas gemensamt av WR-kåren där man sätter hoppet till unga Cameron Meredith, FA-värvningen Kendall Wright samt att Ex-Giants Victor Cruz ska få en ny vår åtta år in i karriären. Även Markus Wheaton kom på FA men bröt finget på träning nyligen och när han kan vara spelklar igen är oklart just nu.

Meredith är en intressant spelare som nu går in i sitt tredje år med 66 mottagna passningar för 888 yards i ryggen från 2016. Sist men inte minst Kevin White som många hoppades var på väg tillbaka i fjor men som återigen stoppades av skador. Det är bara två år sedan han valdes som nummer sju i draften men båda säsongerna har krossats av allvarliga skador.

TE Zach Miller är bland ligans bästa och superviktig för Bears. Tillsammans med FA-värvningen Dion Sims, som anses vara en bra ”three down” player, har Bears det bra ställt på TE-fronten. Rookie-TE Adam Shaheen har bra folk att lära sig av men kommer att få speltid även han.

Även running backs positionen är ljus för Bears, Jordan Howard var en sensation som rookie i fjor. Han draftades i omgång fem men överglänstes bara av Elliot i Dallas statistiskt sett. Howard hade inte en av ligans bästa offensiva linjer att springa bakom som Elliot hade men stod ändå för ett bättre snitt per rush. Det är inte givet att Howards framgångssaga, med 1 313 yards rushing 2016, fortsätter oavbrutet, men han är definitivt en guldkalv Bears kan få nytta av många år framåt. Tvåa på listan över RB att hålla ögonen på är Benny Cunningham, en skicklig spelare som hämtades in under FA.

Försvaret lutar mot att tredjeårsspelaren nose tackle Eddie Goldman kommer upp i standard som sitt första år i ligan då han var en pålitlig run stopper. I fjor blev det bara fem starter för Goldman. Men kanske allra viktigast längst fram är att Akiem Hicks är lika bra som i fjor då han inte bara stoppade många springspel och kollapsade passningsfickor utan även registrerades för sju sacks.

Akiem Hicks är en viktig kugge i Chicago Bears. Foto: Jonathan Daniel/Getty Images.

Chicago hade stora svagheter i secondary i fjor. Laget hade bara åtta interceptions och skrämde inga motståndare från att gå på djupet. Det kommer att se lite annorlunda ut i år, men tveksamt om det håller så mycket högre klass. Bland CB:s är Tracy Porter borta, istället litar man på nytillskotten tillika veteranerna Marcus Cooper (från Arizona) och Prince Amukamara (från Jacksonville), åtminstone för det kommande året då den sistnämnda har ettårskontrakt. Safety Quintin Demps är ny men fyller 32 snart och är ingen långsiktig lösning.

Veteranerna Danny Trevathan och Jerrell Freeman kom inför förra säsongen och utgör fortfarande ett respektabelt linebackerpar, Freeman hade 40 tacklingar och bara en miss 2016. Skador och avstängningar gjorde att ingen av dem kom upp i full potential sett över hela 2016, men de spelade bra när de var friska och på plan. Mest spännande blir att se om OLB Leonard Floyd kan leva upp till de högt ställda förväntningarna och blir en pass rusher att räkna med. Floyd valdes som nummer nio i draften 2016. Om LB Pernell McPhee kan vara skadefri och i bra slag skulle det också innebära en avsevärd förstärkning av försvaret.

Slutsats

Den bärande stommen i Bears är densamma, fråntaget QB-platsen, trots att laget var tvärsist i divisionen 2016. Det som talar för Chicago är att laget har satt sig mer, det är bättre kommunikation och att RB Howard kan fortsätta producera och WR-gänget dela på ansvaret och sprida bollarna. Riktigt intressant blir det om Trubisky kommer in tidigt och gör en kometkarriär. De rår inte på Packers men kan hålla jämna steg med både Vikings och Lions, ett kraftigt fall framåt om så sker.

Nyheter

To Top