Analyser

Talangen som försvann från rampljuset

Det finns mängder med talanger, många av dem ser vi på tv varje dag, många når inte dit på grund av olika saker och sen finns det talanger som når hela vägen men av olika anledningar inte klarar av att hålla sig på toppen. Idag ska vi titta på varför Justin Blackmon inte har spelat i NFL sen han var 23 år gammal. 

Uppvuxen i Ardmore, Oklahoma. En stad på cirka 25 000 invånare och inga mindre än Rex och Rob Ryan är födda här. Justin var duktig på det mesta när han var yngre och förutom fotboll så var han också en talang i basket, baseboll och löpning. När Blackmon var 18 år så började han på Oklahoma State, en relativt stor skola i USA, där kom han för att i första hand spela fotboll. Som de flesta så spelade han inte första året men året efter, 2009, så började han att matchas in i laget. Framför sig hade han ingen mindre än Dez Bryant som då var en av de bättre spelarna i college.

Just Blackmon och Bryant har blivit jämförda med varandra, mycket för att de spelade i samma lag men även för att de var rätt lika varandra på planen. När Bryant gick vidare till NFL så steppade Blackmon upp som Oklahoma States bästa receiver och han vann Fred Biletnikoff Award som den bästa wide receivern i college både 2010 och 2011. Inga dåliga spelare som vunnit det priset: Randy Moss, Larry Fitzgerald, Calvin Johnson, Michael Crabtree, Golden Tate, Brandin Cooks, Amari Cooper och nu senast Corey Coleman. Justin Blackmon vann alltså det två år i rad.

”He’s a guy that has all those skills that Dez Bryant has, but he’s not the knucklehead that Dez Bryant has turned out to be with Dallas” Hall of Fame quarterback Warren Moon.

Under sitt tredje år på college hade Blackmon och hans vänner precis varit och tittat på Dez Bryant när han hade spelat Monday Night Football. De kör bil på väg hem till Oklahoma när de blir stannade av polisen och föraren har kört onykter. Mannen bakom ratten är Justin Blackmon. Inför draften var Blackmon högt rankad och Warren Moon kallade Blackmon för ”en Dez Bryant, fast med alla hjärnceller kvar”.

Buccaneers var laget som hade pick nummer fem i draften och var väldigt sugna på Blackmon. Under collegetiden är det mycket fest och alkohol inblandat och Bucs hade hört att Blackmon var lite väl glad i just alkohol. Så de skickade en scout till Oklahoma som skulle kolla om det var sant. Efter en vecka hängandes på barerna runt campus så kom scouten tillbaka till Tampa och sa att han hade sett Blackmon på barerna för många gånger. Jaguars scout kom fram till samma slutsats och berättade för de övriga i Jaguars organisation att Blackmon förmodligen har alkoholproblem. Trots det så bytte Jaguars till sig pick nummer fem och valde Justin Blackmon.

Justin Blackmon i Oklahoma State Cowboys (Foto: Christian Petersen/Getty Images)

Justin Blackmon i Oklahoma State Cowboys (Foto: Christian Petersen/Getty Images)

Bara veckor efter draften blir Blackmon ännu en gång stoppad av polisen på grund av att han var onykter när han körde. Han samlar på sig 865 yards och 5 touchdowns under sin första säsong, vilket får sägas är väldigt bra sitt första år och med en högst medelmåttig quarterback, Chad Henne. Vid denna tidpunken på karriären var det inte många som visste att Blackmon hade problem. Han hade varit en stjärna på college, precis gjort en bra rookiesäsong i NFL och utåt sätt så var han alltid en lugn och trevlig kille. Efter säsongen gör NFL tester på spelarna och Blackmon blir avstängd fyra matcher av vad många tror marijuana(NFL har inte officiellt gått ut med den informationen). Så andra säsongen startar med att han är avstängd samt att han dras med en skada men när han väl kommer tillbaka så gör han fyra matcher och får ihop 415 yards och en touchdown.

När Jaguars har sin bye week så åker han dit ännu en gång för otillåtna medel och blir avstängd resten av säsongen. I Jaguars hoppas man att Blackmon kan få hjälp så att han kan bli den toppspelare som de behöver i laget. Det dröjer dock endast några månader efter säsongen då han blir tagen när han har marijuana på sig. Han spelar inte fotboll 2014 eller 2015 och det är knappt någon som hör av honom överhuvudtaget. Det finns bara ett ställe som Blackmon syns till på och det är på barerna i Ardmore, Oklahoma där han brukar bli sedd med att bjuda på drinkar till sina vänner.

Olivia Hamilton var ett barn som led av svår leukemi, hon och andra barn blev inbjudna till att träffa spelarna i Oklahoma State. Hon fick ett speciellt band med Blackmon och han bjöd bland annat med hennes familj till de största matcherna han spelade i college. En dag när Olivia hälsade på nere i omklädningsrummen så lämnade hon ett armband till honom, ett armband som han bär än idag och som syntes senaste gången när han var uppe i en rättegång för några månader sedan. Ingen av hans gamla tränare, lärare, vänner har något illa att säga om honom. De tycker bara att hela grejen är väldigt tragisk. Till och med bartendrarna på de olika ställena säger att Blackmon är en bra kille men att han dricker för mycket och skulle han göra bort sig så kommer han alltid tillbaka och ber om ursäkt.

Kanske kommer Blackmon någon gång att nyktra till och se tillbaka på sitt liv och vad som kunde ha varit. Kanske inte. Vi kan i alla fall vara säkra på att vi har gått miste om en av de stora talangerna de senaste åren.

Nyheter

To Top