49ers

Slutspel i Santa Clara

Slutspel i Santa Clara, det var det inte alla som räknade med inför denna säsong. Men Kyle Shanahan har tagit sitt 49ers från småintressanta till förstaseedade i NFC. Nu väntar ett möte med Minnesota Vikings som är ute på en turné som de hoppas slutar i Miami. Här tänkte vi kolla på lite nycklar för lagen. 

 

Vi tar hemmalaget först. 49ers.

George Kittle – En tight end som första nyckel? Ja, Kittle är en av ligans absolut bästa och viktigaste spelare. Han är Jimmy Garoppolos bäste vän i passanfallet och han är spelaren som skrattandes gör pannkaka av motståndarna när han blockar i springspelet. Kittle missade två matcher men hade ändå 85 mottagningar för över 1000 yards. Speciellt sticker förmågan att göra spel efter mottagning ut, där Kittle snittar 7,3 yards efter mottagning, givetvis mest av alla tight ends.

SEATTLE, WA – DECEMBER 29: DeForest Buckner #99 and Nick Bosa #97 of the San Francisco 49ers joke around on the sideline during the game against the Seattle Seahawks at CenturyLink Field on December 29, 2019 in Seattle, Washington. The 49ers defeated the Seahawks 26-21. (Photo by Michael Zagaris/San Francisco 49ers/Getty Images)

Defensiva linjen – 49ers försvar var länge en av de stora snackisarna under säsongen. Sista halvan var det inte lika vassa men fortfarande en skräckinjagande grupp. Speciellt är det på den defensiva linjen där potentialen finns. Nick Bosa, Arik Armstead, DeForest Buckner och övriga har förmågan att spela snabbt, elakt och väldigt produktivt. Trion har tillsammans 26,5 sacks och 42 TFL, Med en ledig vecka att vila upp kropparna på och hemmapubliken i ryggen så kan 49ers defensiva linje bli ett stort problem för Vikings.

Passförsvaret – Med den förmågan att sätta tryck på quarterbacken så blir det såklart enklare att spela försvar där bakom, men det är inte hela sanningen. Richard Sherman har sett sådär Seahawks-bra ut under säsongen och har varit en starkt bidragande orsak till att 49ers släppt till minst antal yards per passförsök. I snitt 5,2 yards per passförsök, 0,2 mindre än Patriots, 0,6 mindre än Bills och nästan en hel yard mindre än delade fyrorna Chiefs, Steelers och Ravens. Vikings är ett av lagen som får flest yards per passförsök, 7,5, och det är ett mått som kommer bli intressant att följa.

Kyle Shanahans förmåga att skapa springspel – Det har nästan kvittat vem 49ers haft som running back, nog lyckas Shanahan hitta sätt att göra dem lyckosamma. Med 144 yards i snitt per match var 49ers tvåa i hela NFL (drygt 60 yards efter överlägsna etta Ravens), detta utan att ha en running back som sprang för mer än 800 yards. Raheem Mostert var främst med 772 yards, med Matt Breida och Tevin Coleman som bägge sprang för 5-600 yards. Att ha rotation är i sig inget konstigt, men Shanahan har en fantastisk förmåga att skapa spel med hjälp av det material han har. FB Kyle Juszczyk, WR Deebo Samuel och nämnde Kittle används för att underlätta för runningbacksen.

X-faktorer – Den sistnämnda trion är i sig en enorm nyckel för 49ers. Juszczyk, Deebo och Kittle är missmatch-spelare som kan skapa gråa hårstrån på den mest kallsinnige. Alla tre kan springa med bollen, alla tre kan fånga bollen och framförallt Juszczyk och Kittle är enormt duktiga i blockeringsspelet, både pass och spring. Att kunna förutse vad som händer är inte speciellt enkelt och med en smart playcaller som Shanahan och en skicklig QB som Garoppolo kommer kunna utnyttja de gånger när Vikings läser fel.

 

Gästerna då, Vikings.

Dalvin Cook – Running backen var åter i mötet med Saints och var precis så bra han måste vara för att Vikings ska slå bra lag på bortaplan i ett slutspel. 94 yards och två touchdowns på marken och ytterligare 36 yards i luften. Mot 49ers defensiva linje kommer Cook behöva klara av att leverera yards efter kontakt men också slå till med de stora spelen som ger yards och andrum. För det kommer bli en del negativa spel, spel som ger 1,2 yards. Om Cook kan skapa efter kontakt och se till att flytta kedjorna så kommer det bli enklare för Vikings fina passanfall att leverera.

Thielen & Diggs –  Passanfallet var det ja. Vikings har lyxen att ha två väldigt bra WR som bägge har toppar som gör dem till elit i NFL. Richard Sherman kommer ta hand om den ene, då innebär det att den andra gör det han ska. Mot Saints hade Thielen en stor dag med nästan 140 yards. för Diggs var det en tystare dag, med två mottagningar där den ene tog Vikings till Saints 1-yards linje och en touchdown på efterföljande spel. Att göra spelen som betyder något kan ibland vara bra nog. Det är en nyckel för Vikings, att stjärnduon kliver fram vid rätt tillfällen.

NEW ORLEANS, LOUISIANA – JANUARY 05: Danielle Hunter #99 of the Minnesota Vikings reacts to a play in the NFC Wild Card Playoff game against the New Orleans Saints at Mercedes Benz Superdome on January 05, 2020 in New Orleans, Louisiana. (Photo by Jonathan Bachman/Getty Images)

Griffen & Hunter – En annan stjärnduo som måste leverera är DE-duon. Mot Saints för en vecka sedan var de två en ständig plåga för Drew Brees och stod för 1,5 sacks var och det var Hunter som slog bollen ur Brees hand och såg till att bryta de momentum Saints byggt upp i den fjärde kvarten. I denna match ligger mycket ansvar på Griffen och Hunter att kunna skapa oreda på egenhand, oberoende av vad 49ers slänger emot dem.

Stänga ned Kittle – En fint genomförd match mot Saints där försvaret höll Drew Brees till 208 yards i luften. Nyckeln mot 49ers blir hur Zimmer och övriga i coachstaben väljer att försvara sig mot George Kittle. Han är en för tuff uppgift för en CB och när det gäller LBs så finns ofta inte speeden. Både LB Eric Kendricks och S Andrew Sendejo är tänkbara kandidater, speciellt Kendricks som varit väldigt bra i coverage under säsongen.

Offensiva linjen – Mot en defensiv linje som 49ers har, och när ens egna lags viktigaste pusselbit är Dalvin Cook, ja då är offensiva linjen en viktig faktor. Mot Saints gjordes ett excellent arbete både att hålla Kirk Cousins upprätt och att skapa yta för Cook, nu behövs det och förmodligen lite till. Riley Rieff och Brian O´Neill såg till att Cam Jordan endast mäktade med en preassure senast, de två offensiva tacklarna var väldigt bra och hjälpte övriga på linjen att fokusera på sin uppgift. Nu kommer man möte fler bra rushers och det blir extremt viktigt att vinna sin man mot man-duell på varje spel.

 

Kick off 22:35.

Slutspel i Santa Clara

Nyheter

To Top