Analyser

Skrock, statistik och våld mot tjänsteman

Denver Broncos må vara regerande mästare i NFL och i tillsynes gott slag efter en inledande seger mot Carolina Panthers i vecka ett, men någonstans är det något som gnager dem lite. Varför har dem så svårt för Indianapolis Colts?

Många av oss idrottsfans har lärt oss den hårda vägen att idrott aldrig är logisk. Ibland vinner ens lag mot mästarna för att nästa vecka förlora mot ett bottengäng. Ibland sätter sig dessa förluster på psyket, och dessa till synes enkla matcher förvandlas helt plötsligt till de allra svåraste matcherna på hela året. Det här fenomenet har blivit såpass erkänt, att vi sportdårar ofta refererar till dessa lag som s.k. ”bogey-team”. För Broncos del har Colts blivit en sådan mardömsmotståndare.

Sedan 2004 har lagen mötts nio gånger, och vid endast ett tillfälle har Broncos gått segrande ur striden. Två av dessa förluster har dessutom kommit i slutspelet, medan två andra förluster har grusat Denvers drömmar om en ”perfekt säsong” (16-0). Ifjol begav sig Broncos till Indianapolis för att ta revansch på slutspelsdebaclet 2014, där Colts hade haft oförskämdheten att vinna med 13-24 på bortaplan. Inte ens med detta som drivkraft lyckades Broncos vinna. Att Colts dessutom, återigen, berövade Peyton Manning en seger på sin gamla hemmaplan var naturligtvis ytterligare en fjäder i hatten för hemmalaget. Söndagens match är för övrigt den första matchen mellan lagen utom honom närvarande (på planen) sedan 1993.

Precis som det säkerligen är stärkande att prata gammal statistik med Colts, är det lika viktigt för Denvers del att bortse ifrån den. Matchen spelas trots allt nu och här. Vad som hände för X antal år sedan får dem försöka bortse ifrån. Fokus idag bör istället ligga på att bemästra den färska statistiken. Primärt tänker jag då på Andrew Luck som ligger i toppen bland ligans QB med en ”QB -rating” på 119,5 (4TD, 385 yards). Kan de behandla honom lika effektivt och brutalt som de behandlade Cam Newton förra veckan kan de säkerligen gå vinnande ur den här striden. De blir dock inte lätt. Om vi återigen blickar i statistikböckerna noterar vi exempelvis att Von Miller aldrig har registrerats för en sack på Andrew Luck.

“He’s definitely tough…I haven’t had a sack on him yet. I got
close, but he just has that knack for keeping his eyes downfield,
feeling the defense and still making great passes.”Von Miller

Frågan kring huruvida Luck spenderar matchen i horisontellt eller vertikalt läge, kommer säkerligen bli den avgörande frågan ikväll. För även om Colts försvar är uselt är de ändå oerhört potenta framåt. Vad händer om det här blir en ”shoot-out”? Som ett lite tankeexperiment kontaktade jag därför ett lokalt Broncos-fan och frågade hur många poäng Denver klarar av att släppa till och ändå vinna matchen?
– 21 poäng, blir det mer än så har vårt anfall svårt att hålla takten med Colts.

Svaret på om Broncos kan besgra sina demoner och Andrew Luck får vi reda på ikväll klockan 22.25.

Nyheter

To Top