Analyser

Detroit – springspelets Hades tar nya tag med Patricia

Foto: Rey Del Rio/Getty Images

Ska Lions äntligen få ordning på sitt springspel och sluta vara så beroende av Matt Staffords armtalang? Del tre av NFC North-genomgången handlar om hur landet ligger i Detroit Lions.

Så här slutade divisionen 2017: Minnesota 13-3. Detroit 9-7. Green Bay 7-9. Chicago 5-11.

Jim Caldwell lyckades ordna en vinnande säsong för andra året i rad, något inte helt vanligt i Detroit, senast det skedde var 1994-95. Men han fick ändå lämna jobbet som head coach när Matt Patricia efter många år som DC i enormt framgångsrika Patriots nu testar sina vingar som HC i Detroit. Skägget har redan rykt, eller åtminstone trimmats ner, men pennan bakom örat är kvar. Med skägget rök också likheten med Gimli (Sagan om ringen) men förhoppningsvis har han samma fighting spirit kvar. Även en del coacher på den defensiva sidan av bollen är nya i Detroit.

Som nämnt i ingressen är effektivt springspel inte något som är synonymt med Detroit Lions. Senast de hade en back med över 1 000 yards på säsongen var Reggie Bush som gjorde det med en hårsmån 2013 (1 006 yards). En spelare som kanske kan nå tusenstrecket är 31-åriga LeGarrette Blount som de två senaste säsongerna bärgat Super Bowl-ringar med både Patriots (2016) och med Eagles (2017), även om han inte är känd som en som stapplar yards, hans löpningar tenderar vara mer kraft och rakt på sak. Oavsett vilket blir det intressant att se om han kan bli tongivande i ett Lions desperat efter en profilerad running back.

Nr 29, RB LeGarrette Blount, sprang i februari hem en SB för Eagles mot sitt gamla lag Patriots. Foto: Jonathan Daniel/Getty Images.

Vidare på RB-sidan hoppas ledningen att andravalet i draften, RB Kerryon Johnson från Auburn (nr 43 totalt) kan göra ett bra intryck. Johnson beskrivs som en power runner. Även Theo Riddick är kvar i laget och förmodligen är det han och Blount som kommer vara nummer 1 och 2 när säsongen startar den 10 september då New York Jets kommer på besök till Ford Field.

I draften gick man dock först mot den offensiva linjen när man tog centern Frank Ragnow från Arkansas som nr 20 totalt. Men under training camp och dessförinnan har Ragnow spelat många snaps på andra positioner, så vart han slutligen ställer upp tycker OL-coachen Jeff Davidson är för tidigt att säga.

Förväntningarna är dock att han tar hand om left guard-positionen där Lions varit uppenbart svaga och att Graham Glasgow, som hoppat mellan LG och C i två år nu, håller sig i centrum. Räkna med att Ragnow startar vecka 1 oavsett position, om inte exceptionellt udda saker sker under training camp, vilket de i och för sig kan göra ibland.

QB Matt Staffords talang ligger bakom mycket i Detroit och laget lyckades lite i skymundan med att göra 410 poäng 2017, bara tre andra NFC-lag var bättre och nådde alltså också över 400 (Rams, Eagles och Saints). Vill det sig väl för lejonen gör nytillskotten i spelet längs marken att passningsspelet kan fortsätta vara ett starkt hot och ge Stafford lite mer alternativ och att motståndarna åtminstone behöver respektera springspelet. Som det varit de senaste åren har de inte behövt göra det i någon större utsträckning.

QB Matthew Stafford är Detroit Lions absoluta nyckel till framgång. Foto: Leon Halip/Getty Images.

Framåt har WR Marvin Jones en ordentlig uppsida men kan även försvinna i matcher. Golden Tate är också han kvar i laget och är pålitlig men ingen tydlig stjärna. Kanske kan Kenny Golladay, som blixtrade till lite i början av 2017, få sin breakout season som den mini-Megatron han ibland kallas. TE Eric Ebron är borta och kanske lika bra det, han fick det aldrig riktigt att funka i Detroit. Man litar nu till att Stafford kan hitta ett bra samspel med främst Luke Willson på TE-fronten.

Profilspelaren nummer ett i försvaret, DT Haloti Ngata, har lämnat till förmån för Eagles. Även om Ngatas karriär har peakat blir han saknad och man försöker fylla luckan genom värvningar av bland andra DT Ricky Jean Francois. Darius Slay, cornerback med smeknamnet ”Big play Slay” är nu försvarets mest intressanta namn tillsammans med DE Ziggy Ansah som, om han får bli helt skadefri, är en väldigt skicklig spelare som på egen hand kan påverka en matchbild ordentligt.

Detroit Lions är inte ett oävet lag utan har potential och har visat gång på gång att lagkänslan och förmågan att göra sena comebacks i fjärde kvarten finns där. Det tråkiga för deras del är bara att de tvingas försöka sig på just sena comebacker eftersom de sätter sig i den tuffa sitsen allt som oftast. Jämnare spel skulle tjäna dem gott och säkert också sänka det farligt höga blodtrycket hos de mest inbitna fansen.

Frågan är hur det nya springspelet tas emot och om Matt Patricia redan sitt första år får ordning på alla bitar. En bra dag kan Lions slå alla lag, men efter 16 matcher spelade är tipset ändå att de har både Vikings och Packers framför sig i den täta NFC North – minst.

Missa inte del fyra av NFC North-genomgången när vi spanar in Green Bay Packers. Kommer inom kort.

 Golden Tate visar att han fortfarande ”har det”.

Nyheter

To Top