Analyser

Det pekar uppåt för Stafford och Lions

Matt Stafford är verkligen frälsaren i Detroit när Lions har gått från klarhet till klarhet och nu plötsligt, eller mindre plötsligt, är med i det tidiga racet för en plats i slutspelet.

Detroit vann, i vanlig ordning när de står som segrare, en tät tillställning hemma mot Redskins på söndagskvällen. För den fjärde matchen i år levererade QB Matt Stafford en ”game winning drive” i matchens slutskede. Tidigare har laget behövt marchera upp inom field goal avstånd men denna gång krävdes en touchdown. Stafford löste saken på 40 sekunder med en sista projektil till en av Lions lyckade värvningar i veteranen Anquan Boldin som hamrade in spiken i Redskinskistan.

Lions har vunnit tre raka med liten marginal, en poäng mot Eagles i vecka fem, tre poängs fördel mot Rams i vecka sex och nu tre igen mot Redskins. Samtliga segrar har kommit hemma på Ford Field och det blir en utmaning att även få igång bortaspelet, härnäst mot Texans i vecka åtta och veckan därefter mot ett av ligans bästa försvar i Minnesota Vikings.

28-årige Stafford har redan haft 22 sådana legendbyggande serier, mest i NFL och den enda anledningen till att han inte nämns oftare när NFL:s bästa QB:s kommer på tal är att han spelar med ett lejon på sidan av hjälmen i ett lag utan en vinnande historia.

Men faktum är att Stafford är en av fem quarterbacks genom tiderna att kasta över 5 000 yards på en säsong. Det skedde 2011, udda nog samma säsong som två andra på listan med 5 000 + gjorde det. Drew Brees hade 5 476 och Tom Brady 5 235 med Stafford som trea på 5 038 yards i en säsong som trots rekordsiffrorna slutade med att Green Bay vann Super Bowl. De andra två på 5 000-listan är QB-kungligheterna Dan Marino och Peyton Manning.

Stafford är dessutom den QB som var snabbast med att nå 25 000 yards, det tog honom 90 matcher.

NFL Networks Nate Burleson, tidigare WR som har spelat med Stafford, hade kanske rätt i sin bold prediction före säsongen. Burleson menade att Stafford skulle bli ännu bättre trots att han inte längre skulle ha en av ligans bästa WR i Calvin Megatron Johnson att sikta på. Staffords arm är så pass stark och han kan göra inside out kast på språng så få om någon QB klarar av. Experter och före detta kollegor till Burleson som kallade honom galen i sin förutsägelse har nu tystnat, även om vi inte knappt är halvvägs in i säsongen.

Matthew Stafford, som gick på High School i Dallas och College i Georgia, draftades av Detroit som nummer ett overall 2009. De fem senaste säsongerna har han haft över 4 000 yards passing och som nämnt över 5 000 2011. Snitt yards per spel har varit mellan 6.8 och 7. 6 och om han fortsätter i samma takt som han börjat 2016 kommer den siffran vara ännu bättre, han snittar just nu 7.9 yards per spel och 273,4 yards per match.

I Fantasy Football är Matt Stafford trea på listan över QB:s just nu.

En del i framgången får tillskrivas den offensiva coordinatorn från Tennessee med det ultimata hillbillynamnet – Jim Bob Cooter. Sedan 32-årige Cooter anställdes för nära exakt ett år sedan har Stafford fullbordat 68.6 procent av passningarna för 4,310 yards, 35 touchdowns och åtta interceptions. Passer rating är 105.4 och QB rating 68.8.

Även om siffror inte kommit i en obruten säsong motsvarar arbetsinsatsen en hel säsong och om den skett under en fullständig säsong hade det gett Stafford karriärhöga completion procent, tredje högsta antal yards, näst bästa i touchdowns och minst kastade interceptions. Passer rating och QB rating hade också varit de bästa i hela karriären. Dessutom har Lions vunnit 10 av 16 matcher med Cooter som offensiv coordinator. Och även om det är head coach Jim Caldwells jobb att hylla sin QB kan han mycket möjligt ha rätt när han hävdar att Stafford har sin jämnaste säsong just nu och att han bara kommer att bli bättre.

NFC North har tajtat till sig lite. Undertecknad sågade Lions chanser att nå en slutspelsplats men det har visat sig att Bears, med alla sina skador, har varit fast beslutna om att spela överlägset sämst i divisionen och står på 1-6. Lions på 4-3 skuggar Packers på 4-2 och när Vikings kom ner på jorden med sin första förlust i söndags mot Eagles i en turnoverfest är divisionen mer intressant. Med lyckade spelartillskott i exempelvis Marvin Jones och nämnda Boldin har Lions anfall hittat rytmen men är fortfarande starkt beroende av att Stafford fortsätter på den inslagna vägen.

Instagramvideon nedan visar avgörandet mot Redskins i söndags.

Nyheter

To Top