Analyser

Bills – Colts: Offensiv explosion

Photo by Adam Glanzman/Getty Images

Indianapolis Colts gästar på lördag AFC East-mästaren Buffalo Bills. Två lag som båda är top 10 i ligan när det kommer till flest gjorda poäng per match. Vi kan alltså förvänta oss något av en offensiv explosion på lördag. Återigen har vi tagit fram fem framgångsfaktorer för vardera lag, som kommer att vara avgörande i lördagens sammandrabbning.

 

Colts

 

The Maniac: Indianapolis Colts linebacker Darius Leonard, även känd som The Maniac, har sedan han draftades 2018 blommar ut till en av ligans bästa linebackers. Han har ännu en fin säsong i ryggen och går in i slutspelet i högform. Han har 35 tacklingar, en sack, en tackle for loss och en forced fumble des senaste tre matcherna. Leonard är en otroligt snabb och smart linebacker. Jag förväntar mig mycket av honom på lördag och om Colts försvar ska kunna rå på Bills anfall så kommer det vara tack vare Leonard. Håll utkik för nummer 53, han är alltid där bollen är. 

Colts pass rush: Om Indianapolis vill lyckas stoppa Josh Allen och hans vänner så måste de sätta honom under press. Som tur är för Colts så har de, de senaste tre matcherna, ligans hetaste pass rush. De har 12 sacks de senaste tre matcherna, vilket är mer än något annat lag i NFL. Om Colts pass rush fortsätter så här så bör det kunna sätta Allen under press och tvinga fram misstag. 

Ta hand om bollen: Colts måste vinna matchen om turnovers om det ska ha en chans att vinna över Bills. Alltså man får inte ge bort bollen, som Rivers så lätt kan göra ibland. Bills anfall är kanske det farligaste i ligan just nu, så man får bara inte ge dem gratis möjligheter. Jag tror tyvärr att om Colts bara gör en turnover, och bidrar till en kort plan och snabba poäng för Bills, så är matchen över. Det är av yttersta vikt att Colts, och Phillip Rivers i största grad, tar hand om bollen och inte ger den till motståndarlagets försvarare. 

Låt rookien springa: Jonathan Taylor, Colts rookie running back, har exploderat den senaste månaden. Sedan den 6e december har han, på fem matcher, 651 yards, 7 touchdowns och snittar 6,7 yards per försök. I säsongens sista match hade Taylor själv 254 yards och två touchdowns. Bortsett från Derrick Henry så är Taylor ligans hetaste running back just nu och han går in i slutspelet i högform. Det blir otroligt viktigt att Taylor håller i detta mot Bills. Det är till Colts fördel att kunna springa bollen framgångsrikt och på så sätt dra ut på drives och hålla Bills anfall av plan så länge som möjligt. Förvänta er mycket av Taylor på lördag. 

The Rhodes to victory: Det verkar som att det kommer att bli Xavier Rhodes, den före detta All-pro cornerbacken från Vikings nu i Colts, som kommer att ställa upp mot Bills bästa receiver Stefon Diggs under större delar av lördagens drabbning. Denna match i matchen kommer bli otroligt viktig. Om Rhodes lyckas stänga ner Diggs så blir Allen av med sin bästa mottagare. Ett stort avbräck för Bills offensiv. . Personligen tror jag inte att Diggs kommer ha några problem att skaka av sig Rhodes, men det var ju lagkamrater i Vikings under lång tid och har gått mot varandra hundratals gånger. Så kanske har Rhodes lite knep för att få bukt på ligans ledande receiver. 

 

Bills

Fortsätt spruta in poäng: Anfall är bästa försvar. Det gäller inte minst i Buffalo. Det lag som gör flest poäng vinner, och det finns inget lag som gör mer poäng än Buffalo Bills just nu. Laget har snittat absurda 47 poäng per match de senaste tre matcherna. En touchdown före tvåan Buccaneers på nästan 41. Sett över säsongen har Bills näst flest poäng per match, 0.5 poäng bakom Green Bay Packers. Om Bills fortsätter på det inslagna spåret så blir det otroligt svårt för Colts att hänga med. 

Josh Allen: Bills quarterback har verkligen blommat ut i år. Han har gått ifrån att vara en väldigt rå talang till att vara en av ligans bästa quarterbacks. Han är topp fem i nästan all intressant qb-statistik, inkluderat yards, touchdowns och quarterback rating och han har lett sitt Bills till ett 13-3 facit och den första AFC East-titeln sedan 1995. Hans starka, och numera träffsäkra, arm samt hans lugn i fickan gör honom otroligt farlig för motståndarlag. Han kan straffa en djupt när som helst om man inte är på tårna. Lägg sen till hans förmåga att springa med bollen, särskilt i redzone, och Josh Allen blir otroligt jobbig att ha och göra med. 

Spring inte mer än man måste: Colts har ett av ligans absolut bästa springförsvar. De senaste tre matcherna har det inte tillåtit mer än 3 yards per försök i snitt. Bills springer bollen mediokert i bästa fall och det här är inte matchen de vill försöka få det att lossna i. De bör hålla sig till en attack från luften, vilket Colts har haft det svårt för på senaste. De har släppt till mer än 300 yards per match i snitt de sensate tre matcherna. 

Can you Digg it? Stefon Diggs kom till Buffalo inför säsongen och har gjort sig hemmastadd direkt. Redan andra veckan hade han 153 mottagna yards och en touchdown. Sedan dess har det bara fortsatt och hans kemi med Josh Allen har varit ostoppbar. Diggs avslutade säsongen på första plats i både mottagningar och mottagna yards. Han snittar 124,5 yards och en touchdown de senaste fyra matcherna och går in i slutspelet i högform. Se upp för honom på lördag. 

Sätt press på Rivers: Rivers har varit en av ligans bäst skyddade quarterbacks under säsongen och har inte sackats mer än 19 gånger. När han får tid på sig i fickan så kan han vara otroligt effektiv. Det ligger på Bills försvar att se till så att han inte få tid. Stressar man Rivers så vet vi att han är benägen att göra misstag, och ofta ge tillbaka bollen till motståndarna. Bills pass rush är inte direkt fylld av notoriska sack-maskiner, men om de blandar in lite blitzar från deras begåvade linebackers och secondary så ska de nog kunna få Rivers ur balans. 

 

Matchen mellan Indianapolis  Colts och Buffalo Bills spelas 19:00 på lördag, svensk tid. 

Bills – Colts: Offensiv explosion

Nyheter

To Top