Analyser

NFC North – De går till slutspel 2011/2012

NFL Supporter går igenom de åtta olika divisionerna i NFL. Vi tippar hur de kommer att sluta nästa säsong och vad nycklarna är för att de olika lagen ska vara framgångsrika. Dags för den tuffa divisionen NFC North.

Läs också:

AFC North – De går till slutspel 2011/2012
AFC South – De går till slutspel 2011/2012
AFC East – De går till slutspel 2011/2012
AFC West – De går till slutspel 2011/2012
NFC East – De går till slutspel 2011/2012

NFC North 2009/2010 (vinst-förlust)

Chicago Bears – 11-5
Green Bay Packers – 10-6
Detroit Lions – 6-10
Minnesota Vikings – 6-10

Kort om divisionen

De fyra lagen i AFC North har varit i samma division eller konferens sen Vikings kom in i ligan 1961. Om man adderar lagens ålder så utgör lagen i NFC North den ”äldsta” divisionen med sammanlagt 312 år. Packers är det äldsta laget i NFL. Divisionen fick en gång smeknamnet ”Black and Blue Division”, som i blåmärken, på grund av rivaliteten och lagens fysiska spel. Det namnet används även i dag.

Vinnare av AFC East
2001 Chicago Bears
2002 Green Bay Packers
2003 Green Bay Packers
2004 Green Bay Packers
2005 Chicago Bears
2006 Chicago Bears
2007 Green Bay Packers
2008 Minnesota Vikings
2009 Minnesota Vikings
2010 Chicago Bears

Prognos för säsongen 2010/2011

1. Green Bay Packers kommer att ta hem NFC North för att de är det bästa laget i divisionen och ett av de bästa lagen i hela ligan. Förra året vann de suberbowl med sexton skadade spelare, varav sju var starters. Det var inte vilka spelare somhelst de blev av med, bland andra running back Ryan Grant, tight end Jermichael Finley, linebacker Nick Barnett och safety Morgan Burnett.

Aaron Rodgers har klivit fram som en av ligans bästa quarterbacks. Faktum är att han har bäst quarterback rating, en metod för att mäta hur framgångsrik en spelare är, av alla spelare genom tiderna. Packers har både ett lysande försvar och en effektiv offensiv.

Mike McCarthy är en av de bästa offensiva hjärnorna i fotboll. Det är mycket tack vare honom som Packers kunde tappa sexton spelare och fortfarande vinna superbowl. Packers använder ett väldigt kreativt och komplicerat anfall som är väldigt svårt att försvara sig mot. Det kan tränarna göra för att de har en fantastisk quarterback. Rodgers är spelintelligent och kan göra det mesta väldigt bra när det behövs. Att Packers har en sådan fruktansvärd bredd bland sina receivers och tight ends gör att Rodgers inte behöver fokusera på sin nummer ett, Greg Jennings. Donald Driver, Jordi Nelson och Jermichael Finley är fina mål de med.

I springspelet är Packers inte lika dominanta men kanske får man tillbaka lite av sin effektivitet när Ryan Grant nu är tillbaka. Starks visade förra säsongen att han hade en del att ge och genom att varva mellan dem två så borde man kunna skapa något. På linjen har man en ung men mycket talangfull skara spelare blandad med en och annan veteran. Bulaga och rookien Sherrod är unga spelare som kan bli riktigt bra. Josh Sitton, right guard, är en annan ung kille som anses vara en av ligans bästa spelare på sin position.

I försvaret dominerade Clay Matthews förra säsongen med mest sacks i ligan. Lägg till den blitzande cornerbacken, en av de absolut bästa på sin position, Charles Woodson och ”the freezer” B.J Raji som slog igenom förra säsongen. Man har två bra safetys i Nick Collins och Kevin Burnett vilket sätter Packers secondary uppe i toppen. Man har helt enkelt en bra linje, bra secondary, bra pass rush och hyffsade linebackers. Ett av de bästa försvaren i NFL helt enkelt.

Packers största hot är de själva. Annars är de ett bättre lag nu än senaste säsongen. Men man får inte glömma att de har en tuff division, kanske den tuffaste av alla tillsammans med NFC South.

I första rundan av draften valde Packers att köra det säkra kortet. De valde Derek Sherrod, OL. En duktig spelare som kanske kan komma in och hjälpa dem redan i år. I andra väljer man speedstern Randall Cobb från Kentucky. Om de vill fortsätta spela så många receivers så behöver de djup. I tredje tog man running back Alex Green för att försöka hitta den där spelaren som kan sparka igång deras springspel. I fjärde valde man Davon House, en stor och stark defensive back från New Mexico state. I femte valde man en spännande spelare i D.J Williams. En tight end som också spelar en del som back. Packers kan säkert hitta något kreativt sätt att använda honom. I sjätte och sjunde rundan valde man Caleb Schlauderaff, OL, DJ Smith, LB, Ricky Elmore, DL , Ryan Taylor, TE, Guy Lawrence Guy, DT.

Nycklar till framgång: Motivation. Packers har alla verktyg för att gå långt och det gäller att hitta den där hungern för fotboll är inget spel som man kan spela förtjänstfullt utan hjärta. Jag kan inte se någon anledning till varför Packers skulle missa slutspelet, även fast divisionen är tuff.

2.Detroit Lions tippar vi på andraplats. Delvis på grund av att de har en jäkla massa talang i laget och delvis för att jag personligen hoppas väldigt mycket på dem. Lions vann sina fyra sista matcher förra säsongen, alla sina fyra preseasonmatcher och sin första match på säsongen mot Bucs. De är på rätt väg. Quarterback Matthew Stafford har sett fantastisk ut sen han kom tillbaka och sålänge han håller sig skadefri så är Lions farliga.

Jag gillar mycket av vad Lions har offensivt. Mathew Stafford har en imponerande arm och ser ut som en framtida storstjärna i ligan. Calvin Johnson är en av ligans bästa receivers och Nate Burleson är även han en bra receiver med en förmåga att göra spektakulära spel och så har man rookien Titus Young. Tight end Brandon Pettigrew är en supertalang som bara kommer att bli bättre tillsammans med kollegan Tony Scheffler. Alla tre är de stora och bra mål för Stafford.

I springspelet fick man tyvärr Mikel Leshoure skadad under träningslägret. Det gör att de saknar den där centrala springattacken. På utsidan och för checkdowns har de kvicka Jahvid Best som säkert kommer att få bära ett tyngre lass i år. Den offensiva linjen är lagets största svaghet. Ingen är riktigt bra och flera spelare börjar bli till åren, bland annat Backus och Raiola. Lions kan få det tufft mot lag med ett bra secondary och bra pass rush.

Försvaret är en riktig snackis i ligan. Ndamukong Suh, årets försvarsrookie förra säsongen, är ett monster och pratar gärna om hur bra försvaret är. Han sade till och med att Lions kan gå 16-0 i år, vilket de självklar inte kommer att göra. Kyle Vanden Bosch och Cliff Avril hade båda bra säsonger senast och har ett lite enklare jobb eftersom Suh får så mycket uppmärksamhet. Riktigt synd att Nick Fairley, som dominerade i college för Auburn senaste säsongen, blev skadad innan säsongen. Den defensiva linjen är helt enkelt mycket bra. Eventuella problem ligger hos Lions secondary och deras linebackers. Delmas, Coleman och Spievey är hyffsade safetys men Wright och Houston på corner är inga stjärnor direkt. Lite ostadiga linebackers förutom mycket duktiga DeAndre Levy och rutinerade Tulloch.

Akta Stefan Logan på returns.

I draften värvade man först Nick Fairley, defensive tackle, som är en mycket bra pass rushers som ibland kunde ta över hela matcher under hans sista collegesäsong. I andra rundan valde man den den snabbe Titus Young och sin efterlängtade pang-på-running back i Mikel Leshoure. I femte valde man Douglas Hogue, LB och i sjunde rundan Johnny Culbreath, OT .

Nycklar till framgång: Stafford måste hålla sig stående och frisk. Det beror egentligen mer på den offensiva linjen än på honom själv. De unga spelarna på linebacker och i Lions secondary måste tro på att det här kan gå, annars kommer det inte att göra det.

3. Chicago Bears drar ofta det kortare strået i den här typen av tippningar. De vann divisionen förra säsongen och ändå får de en tredje plats. De körde över ett av ligans bästa lag vecka ett, men ändå. Bears har ett mycket bra, om än lite ålderstiget, försvar och en hyffsad offensiv. Men de är inte särskilt sexiga.

Offensiven leds av quarterback Jay Cutler. En kille som verkligen kan gå från högt till lågt. Han kastarm är en av ligans starkaste men bollen går inte alltid dit han vill ha den vilket kan resultera i en del interceptions. Bears gillar att spela ett väldig passorienterat anfallsspel och att söka de stora spelen. Det är helt okej om det inte hade varit så att den offensiva linjen är för dålig för det. Man har spelat Webb, sjundevalet i draften 2010, på left tackle och nu får man in en ny rookie på linjen i Gabe Carimi. Förhoppningsvis försöker de springa bollen mer nu när Matt Forte är tillbaka och man har Marion Barber bakom honom. Bra receivers har man ont om. Kanske kan nyförvärvet Roy Williams bidra med lite explosivitet.

Defensiven är Bears styrka. Det har det alltid varit. Brian Urlacher och Lance Briggs, linebackers, har varit stjärnor i ligan länge men börjar bli äldre. Sålänge de inte skadar sig så är positionen en styrka. Chicago har en av ligans bästa pass rushers i Julius Peppers. Han dominerade mot Falcons i första matchen och hade 2 sacks. Man hoppas på att floppen Vernon Gholston ska vakna till liv och ta vara på sin talang och sp draftade man Stephen Paea i andra rundan. Paea tog mest i bänkpress av alla rookies på utvärderingen. Melton, Adams och Toeaina är stabila på linjen utan att skina. Bears secondary är okej med Charles Tillman som den stora stjärnan.

I special teams har Bears Devin Hester. Som är bäst på returns i ligans historia. Vi får se hur begränsad han blir av de nya reglerna.

I första rundan av draften valde Bears Gabe Carimi, OL. En ganska given starter på linjen som egentligen är bäst som right tackle. I andra rundan valde man Stephen Paea. En fysiskt välsignad defensive tackle som kommer att gå in och hjälpa till direkt. I tredje valde man Chris Conte. En defensive back som brukade spela linebacker och därför är en bra tacklare. I fjärde valde man quarterback Nathan Enderle från Idaho. Ett riktigt projekt som kan utvecklas till en backup åt Cutler. I sjätte rundan valde man James Thomas, LB.

Nycklar till framgång: Om Bears ska gå långt måste Cutler bli mer konsekvent. Det funkar inte att kasta interceptions i jämna matcher. Försvaret måste fortsätta hålla höga samma klass och huvudtränaren Martz måste släppa lite på sin ideologi och våga luta sig mer på springspelet. Bears har egentligen alla möjligheter att gå till slutspel.

4. Minnesota Vikings är inte värdelösa. De har ligans bästa running back i Adrian Peterson och flera andra riktigt bra spelare. Däremot har de inte lyckats hitta den quarterback som kan bära laget. Dessutom har man släppt en del talang och går igenom något av ett generationsskifte för tillfället.

Eftersom Favre pensionerade sig och man uppenbarligen inte tyckte att förstavalet i draften Christian Ponder är redo än gick Vikings ut och värvade veteranen Donovan McNabb. Han är inte dålig men han är långt ifrån den spelare han en gång var. Vikings kommer aldrig att vinna något mästerskap med McNabb. Jag tycker att de så fort som möjligt bör fasa in Ponder. Men det största problemet ligger inte där. Vikings offensiva linje är riktigt dålig. Centern John Sullivan är inget vidare och Johnson och Loadholt är alldeles för ikonsekventa. Den tidigare mycket framgångsrika Steve Hutchinson, left guard, har blivit äldre och tappat klippet i steget. Det är just för att Adrian Peterson spelar bakom den här kassa offensiva linjen och fortfarande är så jäkla bra som han räknas som ligans överlägset bästa running back. Vikings har bra tight ends i Vicante Shiancoe och rookien Kyle Rudolph. Bland receivers är det tunt. Percy Harvin är den enda som håller hög klass efter att man bytt bort Sidney Rice.

I försvaret har man några riktiga stjärnor. Kevin Williams, defensive tackle, med sina sex pro bowls är ett ständigt hot tillsammans defensive end Jared Allen, som hade 11 sacks senaste säsongen. Att man tappade Ray Edwards är dock en stor förlust. Man har hyffsade linabackers i bröderna Henderson och Chad Greenway. Man kommer säkerligen att ha en del problem i sitt secondary. Vikings dras med många inkonsekventa spelare och en dålig bredd på corner och safety.

I första rundan av draften bytte Vikings sig upp på listan för att välja den intelligenta Christian Ponder, quarterback, på plats 12. Det finns ingen tvekan om att han är deras framtid. I andra rundan valde man en tight end i Kyle Rudolph som förutom att blocka är duktig på att fånga passar. I fjärde rundan valde man en defensiv linjespelare i Christian Ballard, ett värdeval på en explosiv kille som trivs i mitten. I femte rundan valde Vikings Brandon Burton, defensive back. En lång cornerback med lite bump-and-run-stil. Sedan hade Vikings många val i de sista två rundorna. Där valde de Love, Demarcus Love, OL, Mistral Raymond, DB, Brandon Fusco, OL, Ross Homan, LB, D’Aundre Reed, DL, Stephen Burton, WR.

Nycklar till framgång: Vikings måste få McNabb att få lite nytändning. Men det ser ju knappast ut så när han kastar 39 yards på hela första matchen. Adrian Peterson kan de säkert luta sig på men det duger inte. De unga spelarna som har underpresterat måste ta ett rejält kliv framåt och veteranerna måste leda. Lite passion från McNabb skulle ju inte skada.

Hur skulle du tippa NFC North?

Nyheter

To Top