Nyheter

Veckans Guldkorn: Vecka 10

Photo by Thearon W. Henderson/Getty Images

Vi har nu officiellt tagit oss halvvägs genom säsongen! Det är läskigt hur snabbt vi närmar oss slutspel, Super Bowl och konfetti. Vi är inte där riktigt än dock, och det är inte det vi ska se fram emot här. Här fokuserar vi enbart på vecka tio och de matcher som är extra intressanta. Som vanligt har vi valt ut ett par fighter som vi ser fram emot och som vi anser att du bör kika lite extra på. 

 

No Beckham no problem

Odell Beckham Juniors sista tid i Cleveland Browns blev en minst sagt turbulent historia. Historien nådde sitt slut när Browns valde att släppa stjärnan innan mötet mot Bengals förra veckan. Ett beslut som var oundvikligt efter att Beckham och hans representanter luftat tydlig frustration kring organisationen, Beckhams roll i anfallet och framförallt Browns quarterback Baker Mayfield och hans förmåga, eller snarare oförmåga, att passa bollen. Söndagens vinst mot rivalen Bengals tyder dock på att det inte alls är fel på Browns anfall och Bakers förmåga. Faktum är att Browns offensiv sällan sett så bra ut. Kanske var att bli av med stjärnan och divan Odell Beckham just det som behövdes för att Browns offensiv ska lyckas öppna upp sig och fungera flytande. 

Browns som nu har lite vind i seglen åker till Foxboro på söndag och möter New England Patriots. Patriots som även de är i gott mod efter att ha rasslat iväg med tre raka segrar. Båda lag har likadant facit, fem vinster och fyra förluster, vilket gör att de är med i jakten på slutspel i allra högsta grad. Det är de dock inte ensamma om i AFC. Utöver Titans och Ravens i toppen, med sju respektive sex vinster, så är det hela nio stycken lag i AFC som står på fem vinster och som alla fightas om de sju platserna till slutspel. Denna typen av matcher mellan två slutspelsaspirerande lag blir ofta dubbelt värda. Inte nog med att laget som vinner får en extra vinst på kontot. En konkurrent som jagar efter samma mål får en extra förlust. 

Det bör bli en hård fight mellan två väldigt välcoachade lag. En x-factor i matchen kan komma att bli Browns runningback D’Ernest Johnson. Stjärnan Nick Chubb har haft ett positivt covid-test och kan komma att missa matchen, vilket bör ge Johnson väldigt många fler möjligheter. Han var en matchvinnare för Browns i Chubbs frånvaro för tre veckor sedan. Återstår att se om han kan återskapa den magin. 

 

Russell Wilson är tillbaka

Efter en tre veckor lång sejour på sidlinjen har Seattle Seahawks quarterback Russell Wilson nu fått grönt ljus att återvända till spel efter hans fingerskada. Det blir en välkommen återkomst för Wilson, vars Seahawks har haltat lite i hans frånvaro. Det blev en vinst senast mot ett svagt Jaguars, men dessförinnan var det två förluster på raken. Seattle Seahawks är nu 3-5 och utanför slutspelet om än inte med mycket. Sista slutspelsplatsen hålls för närvarande av Atlanta Falcons, och de har bara en vinst mer än Seahawks. Hoppet lever alltså fortfarande i allra högsta grad, särskilt med Wilson tillbaka bakom center. Det blir dock ingen enkel första match tillbaka. Seahawks åker till Lambeau Field för att ta sig an ettan i NFC North, Green Bay Packers. Packers som även de bör ha sin quarterback tillbaka denna vecka. 

Aaron Rodgers, som hamnade i rejält blåsväder förra veckan, missade matchen mor Chiefs då han sattes på Covid-listan. Även om det finns en liten chans att han missar även denna match så tyder det mesta på att han kommer att vara tillbaka i spel. Om vi bortser från de minst sagt tveksamma beslutsfattande Rodgers har utanför planen så går det inte att bortse från vilket tillskott det är för Packers att ha honom aktiv på matchdagen. Vi såg hur deras offensiv, som med Rodgers är ett av ligans mest effektiva, blev som apatiska när han inte var där. Om Rodgers inte spelar så är det Jordan Love som får chansen igen, och då svingar oddsen rejält till Seahawks fördel. Med Love under center mäktade Packers offensiv bara med sju poäng med Chiefs försvar förra veckan. 

Om båda dessa begåvade quarterbacks kommer till spel så bör detta bli en väldigt underhållande match.

 

Derby på primetime

Derby i AFC West står på menyn i denna veckas Sunday Night Football. Kansas City Chiefs åker till Nevada för att gästa Las Vegas Raiders. Raiders som minst sagt är i gungning just nu. Det känns som att det varje vecka kommer ut nya tråkiga nyheter ur Raiders organisation. Efter historien om Jon Gruden och sedan Henry Ruggs så har nu laget också gjort sig av med förra säsongens val i första rundan, Damon Arnette. Detta efter att Arnette påträffats uttala mordhot och vifta med vapen i en video på sociala medier, som han själv spelade in. Raiders startade säsongen bra men det kändes som att alla dåliga nyheter tillslut tog ut sin rätt på laget. Det kändes inte som att de kom för att spela när de i söndags förlorade mot ett av ligans sämre lag i New York Giants. Visserligen är det alltid tufft att åka från västkusten till östkusten för en bortamatch, men om man är ett slutspelsaspirerande lag så ska den typen av matcher vinnas. 

Raiders möter nu ett Kansas City Chiefs som har två rakar segrar i bagaget. Det ska dock tilläggas att dessa segrar inte varit särskilt övertygande, men en seger i NFL är alltid svårt att komma över, så de tar det de kan få. Chiefs anfall har inte varit vad vi vant oss vid och senast lyckades de enbart göra 13 poäng i matchen mot Packers. Hade det inte varit för att Packers spelade med en back-up som quarterback så hade det med största sannolikhet varit stortorsk för Chiefs. Deras försvar är ett av ligans sämsta och anfallet, som de lutat sig emot så länge, lyckas inte sätta upp dem poäng som krävs för att rädda sitt dåliga försvar. Utöver det så ger de bort bollen alldeles för mycket, vilket sätter det dåliga försvaret i väldigt sårbara positioner. 

Det känns som en match som kan gå hur som helst, och det är just det som gör den spännande. Alla lag i AFC West har för närvarande fem vinster, så en match inom divisionen likt denna är dubbelt värd. Återstår att se vem av rivalerna som går av planen som segrare. 

 

Monday Night Football 

Det blir ett derby inom NFC West som vi får njuta av på denna veckas Monday Night Football. San Francisco 49ers välkomnar Los Angeles Rams till Levi’s Stadium i vad som ser ut att bli en avgörande match för 49ers säsong. San Francisco 49ers är just nu 3-5 och en förlust mot Rams på söndag skulle i stort sett släcka det lilla hopp om slutspel som jag och många andra 49ers-fans fortfarande desperat klamrar fast vid. Det blir ingen enkel uppgift att välkomna Los Angeles Rams, och inte verkar det vara en fördel för 49ers att spela fotboll på hemmaplan heller. Faktum är att San Francisco 49ers enbart vunnit en av deras tolv senaste matcher på hemmaplan. Det är ingen vacker statistik. Den enda vinst de har, den kom dock mot Rams och så har det varit de senaste två åren. 49ers har faktiskt vunnit alla fyra möten mot Rams under de två senaste säsongerna. Att förlänga den sviten kommer dock inte att bli enkelt. 

Los Angeles Rams har enbart förlorat två matcher denna säsong, varav en kom mot Titans förra veckan. De är med största sannolikhet extremt sugna på att studsa tillbaka och ta en välbehövlig divisionsseger mot rivalen 49ers på måndag. Matthew Stafford är för tillfället ‘questionable’ men det mesta tyder på att han kommer att spela, vilket självklart är otroligt viktigt för Rams. Stafford spelar kanske sitt livs bästa fotboll just nu. Han leder ligan i passade yards och har nästflest passade tocuhdowns av alla quarterbacks. Många av dessa passningar och touchdowns har gått till hans receiver Cooper Kupp, som har exploderat denna säsong och utvecklats till en av ligans bästa på sin position. Kupp leder ligan i mottagna passningar, yards och touchdowns. När han på måndag möter ett i bästa fall mediokert secondary i 49ers så kommer han ha alla möjligheter att ytterligare öka på den statistiken. En annan nyckel till Rams framgång är ligans bästa defensiva spelare, Aaron Donald. Donald som nu fått hjälp på den defensiva linjen i form av Von Miller. Tillsammans möter de nu en offensiv linje i 49ers som precis förlorat sin startande tackle Mike McGlinchey för säsongen. Något som framförallt Von Miller bör kunna dra nytta av.

Det känns som en ojämn match på förhand, särskilt med tanke på hur dessa två lag spelat så här långt denna säsong. Dock har som sagt 49ers vunnit fyra av de senaste fyra mötena lagen emellan och Kyle Shanahan har lyckats coacha ut Sean McVay i alla dem matcherna. Så det finns ändå en chans för 49ers att skrapa fram något här. Jag väljer att klamra fast vid hoppet ett tag till.

Veckans Guldkorn: Vecka 10

Nyheter

To Top