Nyheter

Tacksamhet, trendbrott och rysare – Recap v.12

En lång utdragen och lika trevlig vecka i NFL är över. Många lag hade kniven mot strupen. Ett par stod pall och andra vek ned sig. Recap av vecka 12 – Tacksamhet, trendbrott och rysare.

Thanksgiving – favoriterna gjorde jobbet
En alldeles speciell fotbollsvecka kickade igång redan på torsdagen då amerikanerna, och en del svenskar, firade Thanksgiving. På planen var det kanske inte riktigt lika spännande som runt middagsborden när kalkonen dukades fram. Favoriterna vann med varierande marginal.

Chicago Bears var utan sin startande quarterback Mitchell Trubisky och fick kämpa hela vägen in i kaklet innan de lyckades avväpna rivalerna Detroit Lions. Det unga stjärnskottet Eddie Jackson sprang in en interception för touchdown, hans femte “pick six” trots han bara gör sitt andra år i ligan, och avgjorde matchen i fjärde kvarten.

Även Washington Redskins hängde med ett tag mot Dallas Cowboys, men i slutändan blev det en bekväm vinst. Cowboys försvar stängde ned Adrian Peterson, springspelet och Skins stukade offensiva linje. Inhopparen Colt McCoy gjorde för många misstag och kastade totalt tre interceptions. I Cowboys var det “the usual suspects” plus ett ordentligt genombrott för receivern Amari Cooper som slog till med två långa touchdowns i den nya tröjan.

På natten var det inte mycket att snacka om. Ett stekhett New Orleans Saints utklassade Atlanta Falcons trots att makalösa Drew Brees gjorde något så otänkbart som att kasta en interception. Nu för tiden kastar han ju knappt incompletions. Annars var han effektiv utan att ta för mycket plats, trots fyra touchdowns, i en match som dog efter flera stora misstag från Falcons.

Atlanta hade fler offensiva yards men samtidigt en interception och fem fumbles, varav tre plockades upp av Saints. Flera av dess turnovers skedde inom fem yards från Saints målområde. Falcons running backs bjussade också på schysst statistik för kvällen med 12 försök för totalt sex yards.

Rysare med Seahawks och Panthers
Den viktiga matchen gjorde ingen besviken, förtuom möjligvis fansen i Carolina. Två bra lag fajtades in i det sista i en mycket jämn tillställning. Panthers OC Norv Turner briljerade tidigt med kreativa spel men man lyckades inte riktigt avsluta serierna nere vid målområdet.

RB Christian McCaffrey var en plåga för Seattle hela kvällen, med totalt nästan 240 yards och två touchdown. Seattle kunde inte riktigt springa bollen som tidigare veckor och det var istället passningsspelet som fick bära laget, ett spel som stod ut var Wilsons 35 yards touchdown till David Moore på fjärde i down med bara minuter kvar och matchen på spel.

Panthers spelade bra, bortsett från ett gäng fumbles som de lite tursamt lyckades plocka upp själva, och hade chans att ta ledningen i slutet med ett 52 yards field goal. Graham Gano missade. Russell Wilson hittade receivern Tyler Lockett för ännu ett stort spel och Seahawks kunde avgöra via Janikowskis fot.

Browns skakar av sig förlorarstämpel
Cleveland Browns tar kliv efter kliv den här säsongen. Nu tillhör de faktiskt inte ligans sämsta lag längre. Den här veckan vann Browns sin andra raka match och fjärde i år efter att ha rivstartat mot Cincinnati Bengals. Det unga stjärnskottet Baker Mayfield gjorde ännu en lysande insats, trots att inte springspelet klickade. Bengals QB Andy Dalton fick lämna matchen med en tumskada.

Jaguars fortsätter förlora
Jacksonville Jaguars slog igenom i fjol och vann tolv matcher. De flesta trodde att de skulle vara lika bra i år. Nu har de förlorat sju raka matcher efter att Buffalo Bills spöat upp dem i en jämn match. Rookien Josh Allen var tillbaka för Bills och bjöd på stora spel framförallt med sina ben. Allen är underhållande men bör vara lite mer försiktig med sin kropp. Han ska trots allt vara organisationens framtid.

Eagles höll säsongen vid liv
Det satt långt inne. Men Philadelphia Eagles lyckades till slut knipa vinsten mot rivalerna i Giants. Även om spelet har haltat och skadorna avlöst varandra är de regerande mästarna nu 5-6 och bara en match bakom Redskins och Cowboys i divisionen. “There’s a gleam, men”, som Marty sade.

Lamar tog sin andra skalp
Quarterbacken Lamar Jackson har haft en annorlunda debut för Ravens när Joe Flacco varit borta med skada. Även om motståndet inte varit det bästa har Ravens nu vunnit två med rookien. De har gjort sitt jobb. I första matchen sprang Jackson bollen i stort sett varje spel.

Den här veckan, mot Raiders, blev det lite mindre av den varan och lite mer balans. Jackson blandade misstag med några stora spel och försvaret avgjorde åt Baltimore efter en bra match från RB Gus Bradley. Oakland Raiders och nya tränaren Jon Gruden har det fortsatt svettigt och vi får se hur många fler vinster det blir i år.

Rivers typ PERFEKT mot Cardinals
Arizona Cardinals började med att ta ledningen mot Chargers. Sedan vände vindarna. Los Angeles gjorde 35 raka poäng och QB Philip Rivers inledde matchen med 25 raka completions, ett nytt NFL rekord. Det blev en enkel vinst för Chargers till slut, men tyvärr blev RB Melvin Gordon tvungen att lämna planen med en knäskada. För Cardinals flashade linjespelaren Robert Nkemdiche med några stora spel.

Slarvigt i Miami
Miami Dolphins mot Indianapolis Colts blev en rätt slarvig historia, särskilt slutet av första halvlek som bjöd på en absurd sekvens med tre turnovers och två touchdowns på bara någon minut. Men det bättre laget vann nog till slut. Dolphins hade bollen djupt ner på egen planhalva vid ställningen 24-24 när HC Adam Gase blev konservativ.

Dolphins sprang bollen på tredje och lång och puntade till en stekhet Andrew Luck en kicker vid namn Adam Vinatieri. Många av oss som såg matchen fick nog känslan att Miami slog i spiken i sin egen kista med det beslutet. Och så blev det. Ryan Tannehill spelade bra sin första match tillbaka och Luck imponerade igen. RB Marlon Mack sprang bra för Colts medan lysande rookien G Quenton Nelson hade en tuff dag med flera flaggor.

Steelers föll i fällan
Det kändes lite på förhand som att Pittsburgh Steelers kunde få det tufft mot Denver Broncos, ett lag som inte alls är ofarligt. Trots en fejkpunt för touchdown, Smith-Schusters galet långa spel och Big Bens 462 yards lyckades Steelers bara göra 17 poäng. Broncos spelade stabilt, sprang bollen bra och gjorde inte lika många misstag. Det räckte tack vare en bra insats av försvaret i slutet av matchen. Pittsburgh hade chans att ta in ledningen, men lagets fem sista serier slutade med interception, punt, fumble, punt, interception. Med den avslutningen vinner man inte.

Vikings segrare i derbyt
Det var en oerhört viktig match i NFC North, Minnesota Vikings mot Green Bay Packers. Vilka skulle utmana Bears om divisionen? Det var jämnt länge men Vikings drog iväg i andra halvlek, efter att ha missat två field goals i första, och den här gången lyckades Aaron Rodgers och Packers inte frammana någon magi. QB Kirk Cousins gjorde en mycket bra match för Minnesota och WR Adam Thielen gjorde sin nionde match i år med över 100 yards.

Packers tränare Mike McCarthy hade ännu en konservativ match, trots kritiken från förra veckan, och puntade bland annat från Vikings 41-yardslinje i andra halvlek. Nu har Green Bay samma record som Browns och slutspelet ser ut att vara långt borta. Vikings däremot höll säsongen vid liv.

Tacksamhet, trendbrott och rysare – Recap v.12

Nyheter

To Top