Analyser

Chans till en snabb återställare

Elsa/Getty Images

Det var i vanlig ordning ingen brist på ögonbrynshöjande resultat i vecka 1, både negativa och positiva överraskningar uppenbarade sig. Men när röken lagt sig visade sig det mesta vara som vanligt, firma Belichick/McDaniels/Brady vinner med vilka lirare som helst runt omkring sig. Så vad har vi att vänta i vecka 2?

Den andra spelomgången erbjuder förlorarna från vecka ett en snabb chans att visa att nederlaget var ett tillfälligt syntax error i systemet. Motbevisa dem som säger att snaran runt hals redan sitter ganska tajt. 0-2 och det börjar knorras i de egna leden och på läktarna, då spelar det ingen roll om du är titelutmanare som Saints eller Falcons eller tippade som mittenlag som Cardinals eller Raiders.

Man kan dock med godan ro minnas Saints inledning på förra säsongen då de var 0-2 efter torskar mot först Vikings och sedan Patriots men trotsade oddsen och tog sig till slutspel. För Saintsfansen såg dessutom Kamara lika bra ut som i fjol om inte bättre och Brees fortfarande vid god vigör, så än så länge ingen ko på isen även om försvaret gjorde en mindre bra match mot ett övertaggat Buccaneers.

Bland de mer udda företeelserna vecka ett var att av de sju nya huvudtränarna var det ingen som avgick med en seger, alltså ingen vidare inledning på säsongen för nyanställda HC:s i NFL. Närmast kom Chicagos Matt Nagy som föll med uddapoängen borta mot Green Bay (23-24). Längst ifrån det förlovande landet var Steve Wilks i Arizona som inte lyckades prestera mer än en TD i den klara förlusten på hemmaplan mot Washington (6-24).

Kämpig start för Matt Patricia i Detroit Lions. Foto: Thearon W. Henderson/Getty Images

Men priset för värsta förlusten kanske ändå går till Matt Patricia som fick se sitt Lions utskämt på hemmaplan mot ett Jets som spelade med den yngsta rookie-QB:n sedan vi fick färg-TV. Försvaret var ihåligt, Stafford kastade fyra INT men bara en TD och det ständigt haltande springspelet mäktade bara med 39 yards. Katastroffdåligt.

Denna usla inledning behöver förmodligen inte vara ett tecken på någonting alls, men klart är åtminstone att det gick betydligt bättre för nya huvudtränare 2017 då fyra av sex vann sina första matcher. Tre av dessa coacher tog sedermera även sina lag hela vägen till slutspel, Sean McVay i Rams, Sean McDermott i Bills och Doug Marrone med sitt Jaguars.

I TNF besegrade Bengals Ravens med 34-23 och Cincinnati bjuder på en säsongsöppning över förväntan. Men vi kollar vidare mot helgen.

TV-matchen med Stefan Björkman: Minnesota Vikings hos Green Bay Packers

Hur ska Packers, och Aaron Rodgers om han spelar efter sin knäskada senast, få hål på ett av ligans bästa försvar?

– Om vi förutsätter att Rodgers spelar så bör Packers offensiva linje bli bättre på att försvara passen och jag tänker då främst på Bulaga. Fyra sacks tillåtna mot Bears är inte okej. Att etablera ett springspel låter kanske som en klyscha men mot Vikings vassa försvar är det ett måste för att kunna etablera ett passningsspel. Jag vill se mycket kort till halvlångt i passningspelet med flera crossing routes och mer av Cobb, Adams och nya veteran TE Graham i passningsspelet.

Anthony Barr var den som knäckte Aaron Rodgers nyckelben när de mötes förra säsongen. Hur kommer det att märkas i ”returmatchen”?

– Jag tror säkert att Rodgers kommer ihåg herr Barr men Rodgers kommer vara förberedd som vanligt om han spelar.

Vad vill du se av lagen för att kunna utse favoriten till divisionssegern?

– Spelar Packers backup-QB Deshone Kizer är Vikings favoriten till segern i nuläget. Vikings med QB Cousins såg riktigt vassa ut mot 49:ers och Packers kommer få det överlag jobbigt i alla tre enheterna. Minnesota har i dagsläget ett mycket komplett lag, bara de får ordning på sin offensiva linje som jag tycker är skakig i emellanåt. Deras WR-kår med Thielen och Diggs är en fröjd att se och Dalvin Cook är ett välkommet tillskott tillsammans med Latavius Murray. Deras defensiva linje med Sheldon Richardson och Danielle Hunter är ett mittlås av rang.

TV3 Sport och Viaplay sänder Vikings möte med Packers klockan 19 på söndag. Du hittar den och alla andra tv-tider här.

Stefan Björkman håller Vikings som favoriter över Packers på söndag. Foto: Privat.

Veckans desperata

Atlanta måste komma tillbaka på fötter och det snabbt. Divisionsrivalen Carolina står för motståndet på hemmaplan och även om de slog ett svagt Dallas har de sina egna problem att tampas med, bland annat försvann TE Greg Olsen med samma fotskada som spolierade hans fjolårssäsong.

För Atlantas del var det gamla synder i premiären borta mot mästarna Philadelphia. Problemen i red zone fortsätter och Matt Ryan såg seg ut. Dessutom halvskada på RB Freeman för att inte tala om försvaret där S Keanu Neal skadade sig så illa att han missar resten av säsongen och kanske än värre är att även sylvasse LB Deion Jones får sitta på skadebänken. Förlust i helgen och mötet mot en annan vass divisionsrival i Saints i vecka 3 blir allt mer ödesmättad.

Veckans skräll

Buccaneers stod för omgångens skräll vecka ett när de fixade 48 poäng och vann i New Orleans. Vad säger att de inte kan göra det hemma när Eagles kommer på besök? Svaret på det är förvisso att QB Fitzpatrick sällan gör två riktigt bra matcher efter varandra, men segern mot Saints lär ha gett en rejäl boost självförtroende som kan bära långt. Eagles spelar dessutom återigen med backup-QB Foles, som om man är snäll spelade tillräckligt bra senast, och har få vassa vapen i passningsspelet. Förmodligen kommer RB Ajayi, som hade 2 TD senast, få springa mer än rimlig mängd.

Veckans frågor

Blir det samma utfall i reprisen av AFC championship game när Patriots återigen tar sig an Jaguars? I januari vann Pats hemma med 24-20, nu sker bataljen i Jacksonville och det lär blir en stenhård kamp, missa inte!

Var Steelers oavgjorda match mot ständiga hackkycklingen Browns en tillfällig missräkning? Big Ben spelade som en kratta och försvaret kunde inte stänga matchen i slutet. Och hur mycket påverkar situationen kring RB Bell laget? Klart är att hans agerande väcker starkare kommentarer från hans lagkamrater än vad som är brukligt vid hold outs och kontraktsdispyter. Och såklart viktigaste av allt – kommer Bell att vara på plan när charmoffensiven Chiefs kommer på besök eller får succémannen Conner en ny chans att glänsa?

Vem tar ledartröjan i NFC North när Minnesota åker till Green Bay och kommer Aaron Rodgers, som fick en knäskada i vinsten mot Bears, att spela och kunna göra det fullt ut mot Vikings benhårda försvar?

Varning för starka bilder för alla Packersfans. 

Chans till en snabb återställare

Nyheter

To Top